Kussende Britse minister van Volksgezondheid neemt ontslag

Matt Hancock 

Matt Hancock ©  Reuters

“Coronamaatregelen gelden voor iedereen en moeten bloedserieus genomen worden.” Die uitspraken van de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock hebben hem een jaar later zelf de kop gekost. De druk was te groot geworden nadat gebleken was dat hij zelf de coronamaatregelen aan zijn laars lapte door zijn minnares te kussen. Sajid Javid vervangt hem.

Thierry GoemanBron: Belga

Hancock vond het vorig jaar volkomen terecht dat professor Neil Ferguson opstapte als overheidsadviseur. Die wetenschapper zou tijdens de lockdown zijn minnares over de vloer hebben gehad, terwijl dat toen eigenlijk verboden was door de coronamaatregelen.

De minister van Volksgezondheid benadrukte toen dat de coronaregels “voor iedereen gelden” en “bloedserieus” genomen moeten worden. Hancock concludeerde dat de wetenschapper na een dergelijke overtreding niet meer kon functioneren in zijn functie.

Uitspraken waar hij vandaag wellicht spijt van heeft omdat ze nu tegen hem worden gebruikt. Want de Britse minister van Volksgezondheid heeft zelf een minnares. De boulevardkrant The Sun publiceerde foto’s waarop de minister, getrouwd en vader van drie kinderen, in een kantoor in Westminster Gina Coladangelo, die ook gehuwd is, op de mond kust. De foto dateert van 6 mei, toen omhelzingen in Engeland verboden waren vanwege de coronabeperkingen.

Excuses

Ontkennen kon niet meer. De bewijzen stonden zwart op wit. Dus probeerde de 42-jarige politicus zijn eigen vel nog te redden door excuses aan te bieden.

In een brief aan premier Boris Johnson verontschuldigde Hancock zich ervoor dat hij de richtlijnen aan zijn laars heeft gelapt. Hij stelde dat de regering “het aan de mensen die zoveel opofferingen gedaan hebben in deze pandemie, verschuldigd is om eerlijk te zijn als we hen in de steek hebben gelaten.”

Voor premier Johnson volstonden de verontschuldigingen en was het incident gesloten. Maar de oppositie drong aan op zijn ontslag en kreeg steun uit onverwachte hoek. Een actiegroep van nabestaanden van overleden coronapatiënten mengde zich in de discussie. Covid-19 Bereaved Families for Justice noemde wat de minister van Volksgezondheid deed een “klap in het gezicht van alle slachtoffers en hun nabestaanden”. Maar ook de houding van Johnson, die weigerde zijn minister aan de kant te schuiven, vonden ze een echte schande.

Kwestie van tijd

Nadat Hancock, die zich graag als een echte familieman liet portretteren, zaterdag ook nog eens door de Britse media zwaar op de korrel werd genomen, was het enkel nog een kwestie van tijd.

Zaterdagavond stuurde hij een persbericht de wereld in om zijn ontslag aan te kondigen.

“Het laatste wat ik zou willen voor mijn privéleven, is dat de aandacht wordt afgeleid van de vastberaden focus die ons uit deze crisis zal leiden”, schreef Hancock in zijn ontslagbrief.

Sajid Javid vervangt Hancock 

Sajid Javid vervangt Hancock ©  Reuters

Johnson zei in een eerste reactie dat het hem speet dat Hancock is opgestapt. “Je kan enorm trots zijn op wat je hebt bereikt, niet alleen in het aanpakken van deze pandemie, maar zelfs voordat Covid-19 ons trof”, luidde het.

Intussen is de vervanger van Hancock bekend: dat wordt Sajid Javid. Die stapte in februari 2020 op als minister van Financiën nadat hij een bevel van premier Johnson had geweigerd om zijn politieke adviseurs te ontslaan.

LEES OOK. Britse minister onder vuur voor overtreden coronaregels… tijdens buitenechtelijke affaire