Aangeboden door Volvo

“Iedereen een kans bij Volvo Car Gent”

© Volvo

Van haren knippen naar autodeuren afwerken. Het was geen alledaagse carrièreswitch voor Elien Bracke, operator bij Volvo Car in Gent. “Ik kreeg hier een kans, ongeacht mijn voorkennis. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Volvo - Jobat

Het avontuur van Elien (27) bij Volvo Car Gent startte vijf jaar geleden. Ze had er als kapster net enkele jaren in een salon opzitten, maar was toe aan iets anders. Bij Volvo Car Gent kon ze aan de slag als operator op de afdeling eindassemblage. “Ik had helemaal geen technische voorkennis, maar ben wel goed met mijn handen én wou de uitdaging aangaan”, vertelt ze. “Wie bij Volvo Car Gent begint, krijgt sowieso heel wat opleidingen, ongeacht of je van school komt of van een andere job. Als jonge vrouw was het voor mij destijds best een grote stap, maar al die jaren later werk ik hier nog altijd even graag.”

Autodeuren afwerken

Elien legde al een heel parcours af bij Volvo Car Gent. “Tijdens mijn eerste drie weken stond ik aan de dakbekleding. Nadien volgden een job aan de final, de allerlaatste stap alvorens de afgewerkte wagens de fabriek verlaten. Sinds twee jaar zit ik op mijn huidige post aan de deurlijn. We plaatsen met onze ploeg van zeven personen de ruiten, sierlijsten, spiegelkappen en panelen aan autodeuren.”

Handwerk

“Handig zijn is zeker meegenomen als je bij Volvo Car Gent aan de slag gaat, maar wat je moet kunnen hangt grotendeels af van de plaats in de fabriek waar je werkt”, gaat Elien verder. “In de spuitfabriek werken ze bijvoorbeeld vooral met robots, bij ons is dat niet het geval. Wij plaatsen alle onderdelen met de hand. Op mijn afdeling is het menselijke en sociale aspect heel belangrijk. Je moet met elkaar overweg kunnen en samenwerken. We hebben al eens een discussie, maar dat is net nodig in een team. De sfeer zit echt goed, we amuseren ons. Uiteindelijk heb je dat ook zelf voor een stuk in de hand. Er zijn stille teams en er zijn teams die zelfs al dansend en zingend hun werk doen”, lacht Elien.

Shiftensysteem

De Zelzaatse werkt in een shiftensysteem, waarbij ze vroege en late shifts met elkaar afwisselt. “Die variatie is leuk, al is zo’n regeling soms wat lastig voor het bioritme. Het is niet altijd evident om de zondagavond vroeg te gaan slapen voor een vroege shift op maandag. Maar het heeft ook zijn voordelen. Als je in de vroege shift hebt gewerkt, wacht er je nog een hele vrije middag. Mijn partner werkt overigens in dezelfde ploeg en zo zijn we heel vaak samen thuis. Qua work-lifebalans is dat heel fijn.”

Ook binnen Eliens team is er aan variatie geen gebrek. “Er is veel diversiteit bij Volvo Car Gent, zowel qua leeftijd, geslacht als afkomst. In mijn team ben ik de enige vrouw, er zijn twee jongens die rechtstreeks van school kwamen en drie collega’s hebben een buitenlandse achtergrond. Die diversiteit is verrijkend én het toont aan dat iedereen zijn kans kan wagen om bij Volvo te beginnen. We verdienen bovendien goed en genieten mooie extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en pensioensparen via het werk.”

Doorgroeien

Ook de toekomstmogelijkheden spreken Elien aan. “Ik heb me net ingeschreven voor de opleiding tot reserve, waarbij je verschillende jobs in een bepaalde afdeling leert kennen. Dan kan je in elk team bijspringen, wanneer er iemand afwezig is. Onlangs kreeg ik ook de vraag om me kandidaat te stellen voor de vacature van teambegeleider. Voorlopig ga ik er niet op in, maar het is wel fijn om te weten dat er een kans is om door te groeien wanneer de tijd er rijp voor is. Zolang je je wil bewijzen, krijg je hier mogelijkheden om je te ontplooien.”