Aangeboden door Volvo

“Een job én loopbaan bij Volvo Car Gent”

© Volvo

Een vast contract, een hybride leasewagen én toffe collega’s waar hij steeds op kan rekenen. Het zijn maar enkele fijne aspecten van zijn job bij Volvo Car in Gent die storingstechnieker Jorik Dewitte (24) enthousiast maken. “Als je vanaf de allereerste dag met een vast contract mag werken, voel je veel vertrouwen.”

Volvo - Jobat

Lang hoefde Jorik niet na te denken over de weg die hij wou inslaan na zijn hogeschoolstudies elektromechanica. “Mijn vader werkte bij Volvo Car Gent en sprak vol lof over zijn werkgever. Mijn open sollicitatie kende succes. In september zal ik hier al drie jaar aan de slag zijn. Ik kan dat gevoel van voor een fijne werkgever te werken ondertussen zelf ook volmondig bevestigen”, zegt de twintiger, die als storingstechnieker in de lasfabriek werkt.

Robots

“Ik werk in een ploegensysteem met vroege en late shifts. Samen met vijf collega’s sta ik in de zone die de zijkanten van nieuwe wagens last. Alles wat het station doet draaien, zoals robots, lastangen en PLC-sturingen, valt onder ons beheer. Bij een storing moeten we het probleem zo snel mogelijk proberen op te lossen, zodat de productie zo weinig mogelijk hinder ondervindt. Met een robot kan van alles misgaan, van een eenvoudig draadje tot de motor. Wij analyseren die fouten. Als een fout meer dan één keer voorkomt, gaan we samen op zoek naar verdere oplossingen. Daarnaast maken meetings en samenwerkingsverbanden met andere instanties deel uit van de job.”

Hoogtechnologisch

Als technieker bevindt Jorik zich in een hoogtechnologisch paradijs. “Volvo Car Gent is over het algemeen sowieso een hoogtechnologische fabriek. In onze lasfabriek werken we met nog dat tikkeltje extra, gelet op de vele robots en PLC-sturingen. We krijgen het nieuwste van het nieuwste voor de kiezen en dat is boeiend én leerrijk.” Volvo wil tegen 2030 volledig geëlektrificeerd zijn: dan rollen alleen nog elektrische wagens van de band. Die visie en missie spreken ook Jorik enorm aan. “Duurzaamheid is heel belangrijk voor mij. Het is heel tof dat je kunt meewerken aan de elektrificatie van auto’s, ook omdat Volvo een leidend merk is op dat vlak. Je draagt een steentje bij met je job en je leert zelf heel veel bij over elektrische wagens.”

Vast contract

Een grote troef voor Jorik is het vaste contract waarmee hij vanaf dag één aan de slag kon gaan. “Ik schrok er wel wat van, want de meeste bedrijven die naar mijn profiel zoeken, werken met een proefcontract van bijvoorbeeld een jaar. Volvo Car Gent geeft je meteen een pak vertrouwen. Bovendien opende een vast contract de deuren naar een leasewagen. Zo rij ik via mijn werkgever rond met een hybride auto, waarbij ik als jonge bestuurder evenveel betaal voor mijn verzekering als een oudere collega. Binnen enkele jaren zet ik dan de stap naar een volledig elektrische leasewagen”, glimlacht Jorik, die ook de sfeer onder collega’s als een grote plus ervaart. “Als je eens vastzit met een bepaald probleem, kun je samen rond tafel zitten. Werken in teamverband leidt tot de beste resultaten.”

Extraatje

Als we polsen naar de andere eigenschappen van Volvo Car Gent als werkgever, heeft Jorik een mooi lijstje klaar. “Soms gaat het om kleine dingen, zoals chocolaatjes en fruit. Maar er is ook de werkgroep Energy@Volvo, waarbij je samen met collega’s gaat fietsen of wandelen, of er zijn de opleidingen rond ergonomisch werken en een goeie nachtrust. Die extraatjes maken van Volvo Car Gent een innovatieve werkgever die belang hecht aan de werknemer.”

“Hoe langer ik hier werk, hoe meer ik ervaar dat Volvo eigenlijk niet zomaar een job aanbiedt, maar een loopbaan. Je komt binnen met een vast contract en kan bij goede evaluaties nadien elke richting uit. De opleidingsmogelijkheden zijn enorm. Ik zit bijvoorbeeld bij de bedrijfsbrandweer en ben nog volop bezig aan die opleiding. Je kunt blijven leren terwijl je werkt en dat is heel leuk. Je voelt je hier ook heel veilig als werknemer, met de vele veiligheidsmaatregelen die een absolute prioriteit zijn. Ik ben bijzonder fier om hier deel van te mogen uitmaken.”