Oude legerloodsen herbergen hippe Cool Factory

De enorme glazen voorgevel in de vorm van een oude legerloods is de blikvanger van The Cool Factory naast de Lierseweg in Herentals. © Hans Otten

Herentals, Grobbendonk -

De enorme glazen tipgevel hoog naast de Lierseweg in Herentals is al enkele maanden een blikvanger bij het Albertkanaal. Achter die flonkerende wand gaan als The Cool Factory enkele koelingspecialisten schuil.

Hans Otten

De Creative Cooling Group zat de voorbije jaren gehuisvest op de bedrijvenzone Bouwelven naast de E313 in Grobbendonk, maar verhuisde onlangs naar de nieuwe en veel ruimere site op de hoek van Rietbroek en Lierseweg in Herentals. Voor deze Cool Factory combineerde architectenbureau Wilma Wastiau uit Westerlo enkele oude militaire gerenoveerde loodsen op deze voormalige Britse legerbasis met een compleet nieuw hoofdgebouw, dat met zijn compleet glazen voorgevel intussen een herkenningspunt is naast het Albertkanaal. Die nieuwbouw heeft bewust dezelfde vorm met zadeldakstructuur als de oude magazijnen.

Architecten Maria Wastiau en Allen Zimmerman, voorzitter Wim Heylen van de raad van bestuur en algemeen directeur Sven Danneels van Creative Cooling Group glunderen. © Hans Otten

“Onze Creative Cooling Group omvat in feite verschillende bedrijven met uiteenlopende activiteiten in de sector van de koelingsystemen”, legt algemeen directeur Sven Danneels van de groep uit. “Zo is AFM Refrigeration een groothandel in koeltechnische materialen, verdelen we van hier uit de aircosystemen van Sinclair in de Benelux en produceren we met DRU (Display Refrigeration Units) koeldisplays voor bedrijven wereldwijd. Dat gaat van grote multinationals als Danone of Heineken tot heel lokale KMO’s zoals zuivelbedrijfje De Melkweg uit Tielen (Kasterlee).”

Ook tussen de kantoren en de productieruimte zit een enorme glazen wand. © Hans Otten

Vooral die laatste activiteit vormt de kern van The Cool Factory. Zo liggen in de opgeknapte legerloodsen meer dan 2.500 verschillende onderdelen voor de bouw van koelinstallaties opgestapeld. “We bouwen alles zelf en zijn gespecialiseerd in het bedenken, ontwikkelen en uittesten van koeldisplays die op maat van de wensen van het bedrijf worden gemaakt. We moeten het niet zozeer van de heel grote volumes hebben, juist van onze creatieve flexibiliteit om voor ieder iets apart en uniek te maken. We hebben een eigen testcel waar we allerlei omgevingssituaties kunnen nabootsen, zoals heel warm of juist vochtig, om het effect op onze koelinstallaties te achterhalen”, zegt Danneels.

Algemeen directeur Sven Danneels van Creative Cooling Group toont de testcel waar koelingsystemen aan verschillende omstandigheden worden blootgesteld. © Hans Otten

Die creativiteit komt ook terug in de manier waarop de grote nieuwbouw is opgevat. Zo bestaat niet alleen de voorgevel volledig uit glas, ook de wand tussen de productieruimtes en de kantoren is volledig doorzichtig. “Er is volledige transparantie tussen de bedenkers en de doeners”, zegt de directeur met een lachje. “Die gelijkheid tussen alle medewerkers zien wij als een vorm van duurzaamheid. Zo eten we met z’n allen samen in onze Food Market, want het is toch meer dan een gewone kantine. De duurzaamheid zit natuurlijk ook het hergebruik van de legerloodsen. Zo hebben we daar de oude betonvloer laten zitten, maar opgeschuurd en gepolierd. Zo ziet hij er als nieuw uit, maar heeft tegelijk ook een retro-uitstraling.”

Een van de vergaderzaaltjes is ingericht als een heuse ijsgrot. © Hans Otten

Hip en modern is daarentegen de manier waarop de kantoren zijn vormgegeven: als losse kubussen of ijsblokjes. Een van de vergaderzalen is geconcipieerd als een ijsgrot, een andere juist als een sauna. “We zijn heel ambitieus en willen nog volop groeien. Hier hebben we daar eindelijk de juiste ruimte voor”, zegt Sven Danneels.

Ook kan er vergaderd worden in een sauna. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus