Elise Mertens stoot eenvoudig door op Wimbledon, Greet Minnen en Alison Van Uytvanck zijn uitgeschakeld

 

 ©  REUTERS

Elise Mertens (WTA 16) heeft zich woensdag geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Greet Minnen (WTA 118) en Alison Van Uytvanck (WTA 57) zijn uitgeschakeld.

Bron: BELGA

De Belgische nummer 1, het 13e reekshoofd, won in de tweede ronde eenvoudig met 6-2 en 6-0 van de Chinese Lin Zhu (WTA 99). De wedstrijd op Court 17 van de All England Club duurde amper 58 minuten.

In de derde ronde neemt Mertens het op tegen de winnares van het Amerikaans onderonsje tussen Lauren Davis (WTA 91) en Madison Keys (WTA 27).

Mertens staat voor de vierde keer op de hoofdtabel van Wimbledon. In 2019 bereikte ze de achtste finales, haar beste resultaat tot dusver op het Londense gras.

“Ik voelde me veel comfortabeler dan in mijn eerste wedstrijd,” zei de Belgische nummer een, die goed was voor 22 winners en slechts 12 fouten. “Ik speelde meer bevrijd en denk dat dat ook nodig was voor mij, om me voor te bereiden op de volgende wedstrijd. In de tweede set was ik echt top. Ik heb haar geen kans gegeven om terug te komen, in tegenstelling tot in de eerste ronde. Ik ben erg blij met het resultaat. Mijn eerste opslag was efficiënter (5 aces, 66% van de eerste ballen), wat natuurlijk veel doet. Alles ging een beetje beter, eigenlijk.”

De enige zorg voor Mertens in deze partij was een val op het gras, dat dit jaar misschien iets gladder is door de regen die de afgelopen dagen ook in het Verenigd Koninkrijk is gevallen. “Ik was echt de grip op het gras kwijt en was geen manier om recht te blijven,” legde de Limburgse uit. “Het gras is misschien een beetje glad, vooral als je naar voren moet rennen, maar vanaf de achterkant van de baan zie je steeds meer zand verschijnen. Dus daar is het een beetje minder glibberig. Er zijn zelfs al een of twee gaten. Ik weet niet wie er voor mij speelde, maar ik denk dat die persoon elke keer wat van de grond afhaalde als hij serveerde. Ik ben nog niet zo vaak gevallen. Dit is pas de eerste keer.”

Greet Minnen meteen onderuit bij debuut

Greet Minnen (WTA 118) is uitgeschakeld in de eerste ronde. De qualifier ging in twee sets met 6-2 en 7-6 (7/5) onderuit tegen de Australische Ajla Tomljanovic (WTA 75).

In de eerste set ging Minnen bij 1-1 door de opslag van haar opponente. Tomljanovic reageerde echter met drie breaks: 6-2. Minnen moest bij 3-2 in de tweede set haar opslagspel inleveren, maar ze knokte zich terug in de match en forceerde een tiebreak. Daarin was Tomljanovic met 7/5 te sterk.

Minnen stond voor het eerst op de hoofdtabel van Wimbledon. Haar duel met Tomljanovic had eigenlijk dinsdag moeten plaatsvinden, maar door de regen werd de match verzet naar woensdag.

In de tweede ronde speelt Tomljanovic tegen Alizé Cornet (WTA 58). De Française verraste het Canadese vijfde reekshoofd Bianca Andreescu (WTA 7) met duidelijke 6-2 en 6-1 cijfers. Andreescu won in 2019 de US Open.

“Ik heb niet het gevoel dat ik een heel goeie match heb gespeeld”, vertelde Minnen. “Ik kan beter en dat heb ik al getoond. Het was niet gemakkelijk, want Alison speelde op hetzelfde moment en Ann (Devries, de coach van de twee speelsters, nvdr.) was bij haar. Daardoor was ik wat aan mijn lot overgelaten, maar ik was niet te zenuwachtig. Uiteindelijk had ik niets te verliezen. Tomljanovic heeft op een intelligente manier gespeeld, op een andere manier dan ik verwacht had. Ze was vooral heel solide. Daarom heb ik na de verloren eerste set mijn spel aangepast. Ik wou haar dwingen meer risico’s te nemen en winners te slaan. Uiteindelijk was ik er nog dichtbij.”

Minnen kreeg zes breakballen bij 5-5 in de tweede set, een game met maar liefst 11 keer deuce, maar ze slaagde er niet in één te verzilveren. “Zonder twijfel heeft ze daar de match gewonnen”, stelde Minnen. “Dat spel kon alle richtingen uitgaan. We waren daarin heel erg aan elkaar gewaagd. Daarna speelde ze een goede tiebreak, waarin ik niet goed begon. Maar ik ben nog teruggekeerd. Het positieve is dat ik er met dit niveau niet ver van was, een driesetter zat erin.”

Eerste ronde ook het eindstation voor Van Uytvanck

Ook Alison Van Uytvanck (WTA 57) heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de openingsronde van Wimbledon. Ze verloor in drie sets van het Oekraïense derde reekshoofd Elina Svitolina (WTA 5): 6-3, 2-6 en 6-3.

Van Uytvanck onderging dit voorjaar een knieoperatie maar bewees onlangs in Nottingham, waar ze een ITF 100.000-toernooi won, de goede vorm beet te hebben. In de eerste set ging ze dan ook meteen door de opslag van Svitolina, twee jaar geleden halvefinaliste op het Londense gras. Maar de Oekraïense liet zich niet kennen en won de eerste set met 6-3. In de tweede set lukte Van Uytvanck twee breaks: 2-6. In een derde set met maar liefst zes breaks trok Svitolina met 6-3 de overwinning over de streep.

De beste prestatie van Van Uytvanck op Wimbledon dateert van 2018, toen schopte ze het tot in de vierde ronde.

In de volgende ronde neemt Svitolina het op tegen de Poolse Magda Linette (WTA 44), die in de eerste ronde met 2-6, 6-3 en 6-1 te sterk was voor de Amerikaanse Amanda Anisimova (WTA 81).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dinsdag begon Elise Mertens (WTA 16) goed aan het derde grandslamtoernooi van het seizoen. De Belgische nummer 1 versloeg in de eerste ronde de Britse Harriet Dart (WTA 142), die een wildcard kreeg, in twee sets: 6-1 en 6-3. In de tweede ronde neemt Mertens het later op de dag op tegen de Chinese Lin Zhu (WTA 99).

Meer over Wimbledon

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie