Vandaag vertrekt eerste Belgische wielrenner richting Spelen: Remco Evenepoel start Missie Tokio

 

 ©  BELGA

Na het vertrek van de Belgian Cats afgelopen woensdag, reist vanmiddag de eerste wielrenner naar Tokio af. Een Belg die geen vrede zal nemen met een bijrol op de Spelen. Terwijl sommige van zijn collega’s nog volop in de Tour zitten, laat Remco Evenepoel met een acclimatisatie van twee weken in het broeierige Japan niets aan het toeval over.

Wim Vos

Fase 2 van het vertrek van de 122-koppige Belgische delegatie richting Tokio vandaag. Na de Cats, de roeiers en enkele zeilers woensdag stappen vandaag opnieuw vijf atleten op het vliegtuig richting Tokio. Gewichthefster Nina Sterckx, taekwondoka Jaouad Achab, polsstokspringer Ben Broeders, zeiler Wannes Van Laer en, een van de grootste Belgische medaillekansen, Remco Evenepoel.

De 21-jarige renner van Deceuninck – Quick-Step is meteen de eerste Belgische wielrenner die naar de Spelen afreist. Ruim op tijd, aangezien de olympische wegrit pas over precies twee weken wordt gereden. Evenepoel wil duidelijk niets aan het toeval overlaten. Zo werd hij de voorbije dagen nog op de piste gesignaleerd, op zoek naar de meest aerodynamische outfit voor de olympische tijdrit. De volgende veertien dagen in Japan wil Evenepoel vooral gebruiken om een mogelijke jetlag te verteren, om volop te acclimatiseren en te wennen aan de broeierige temperaturen en om het parcours te verkennen.

Coronamaatregelen

Vooral dat laatste is geen sinecure door de strenge coronamaatregelen die de bewegingsvrijheid van de atleten beperken. Trainen mag, maar alleen op afgesproken tijdstippen en locaties. Evenepoel kan ook niet meteen naar het officiële atletenhotel van de wielrenners doorreizen. Dat mag pas vijf dagen voor de wedstrijd. Hij verblijft daarom de eerste acht dagen in het verderop gelegen Maebashi. Daar krijgt hij pas midden volgende week het gezelschap van de volgende renner. Mauri Vansevenant reist samen Lotte Kopecky en de andere vrouwen van de wegploeg woensdag af. Van Aert, Van Avermaet en voorlopig ook nog Benoot maken nog later de reis naar Tokio.

Van Aert en Van Avermaet rijden normaliter de Tour uit, waarna ze nog dezelfde avond vanuit Parijs richting Spelen vertrekken. Pas maandagavond, minder dan vijf dagen voor de wegrit, komen ze in Tokio aan. Evenepoel rijdt net als Van Aert zowel de wegrit op 24 juli als de tijdrit vier dagen later.

Meer over Remco Evenepoel

Video

Keuze van de redactie