Brons voor Marlon Colpaert en Tibo Vyvey op WK roeien voor beloften

Brons voor Marlon Colpaert en Tibo Vyvey op WK roeien voor beloften

Foto: BELGA_HANDOUT

Mechelen -

Op de slotdag van het WKU23 mochten twee van de drie Belgische teams starten in de race om de medailles. Tristan Vandenbussche (Brugse TR) deed al tot twee keer toe op het juniores WK 2018 en 2019 en bekroonden die WK-finales met brons en zilver. Marlon Colpaert (KRSN Oostende) en Tibo Vyvey (KR Brugge) sloten hun WKU23 2019 in de lichte dubbel met een vijfde plaats af en kroonden zich op het EKU23 tot Europees kampioen. Prestaties dus die de drie West-Vlamingen op dit sterk bezet WKU23 graag fijntjes wilden overdoen. Colpaert - Vyvey zijn daar grandioos in geslaagd en pakten brons, Tristan daarentegen moet zich tevredenstellen met een zesde plaats.

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey openden de medailledans met hun finale in de lichte dubbeltwee. Het Duitse duo Kress - Rucholz, al eens brons op zo’n WK U23, schoten als een pijl uit de startblokken. Zij namen meteen één lengte voorsprong, zouden die nog verder uitdiepen en hielden aan de meet amper één seconde van hun ruime voorsprong over. In het zog van de Germanen leverden onze Belgen en de Fransen Ludwig-Marcelot, eerder al zilver op WK en EK U23, een strijd op leven en dood om de tweede plaats.

Halfweg keken Marlon en Tibo tegen een achterstand van 63/100ste van één seconde aan. Op 500m van het einde hadden ze dat verschil herleid tot zes honderdsten. Enkele meters verder hadden onze landgenoten even die zilveren plak beet. In de slotmeters moest een totaal leeg geroeid West-Vlaams duo de rol echter lossen. De Duitsers deden er alles aan om het verwoed sprintende Frans tweetal achter zich te houden en slaagden daar nog net in. Marlon en Tibo finishten knap derde.

Na de Europese titel veroverden de West-Vlamingen nu ook het WK brons, een medaille die heel wat perspectieven biedt met het oog op de OS 2024, waar tegen alle eerdere berichten in de lichte dubbeltwee wel nog op het Olympisch programma zal fungeren.

Vandenbussche grijpt naast medaille

Een half uur na de schitterende prestatie van het duo Colpaert - Vyvey startte Tristan Vandenbussche zijn finale op. De vicewereldkampioen bij de juniores bleek duidelijk in minder goede doen dan verwacht. De Bruggeling lag van in de eerste 500m op de zesde plaats. Halfweg leek alles nog mogelijk, want onze landgenoot lag samen met vier tegenstanders binnen de drie seconden. De Pool Plominski leidde toen al met meer dan één lengte na een verschroeiende eerste wedstrijdhelft die hem zuur zou opbreken, want in de slotmeters snelde de Bulgaar Emil Neykov hem nog voorbij en kroonde zich verrassend tot wereldkampioen.

In de achtergrond verloor Tristan Vandenbussche ondertussen voeling met de top drie. Het brons was voor de Deens Secher. Onze landgenoot finishte elf seconden na winnaar Neykov totaal ontmoedigd zesde. De finale halen was wel het doel, Tristan Vandenbussche mag zijn WK dus wel als geslaagd beschouwen, al zal de winnaar in hem wellicht iets meer hebben gewenst.

De resultaten:

Mannen lichtgewicht U23

Dubbeltwee: A-Finale: 1ste tot en met 6de plaats:

1. Kress – Rucholz (Dui) 6:21.29

2. Ludwig – Marcelot (Fra) 6:22.28

3. COLPAERT – VYVEY (BEL) 6:24.85

4. O’Neill – Gaffney (Ier)6:29.91

5. Byczek – Piasecki (Pol) 6:30.62

6. Struzina – Ireland (Zwi) 6:33.45

Mannen U23

Skiff: A-Finale: 1ste tot en met 6de plaats:

1. Emil Neykov (Bul) 6:56.72

2. Piotr Plominski (Pol) 6:58.47

3. Bastain Secher (Den) 7:00.80

4. Jonas Gelsen (Dui) 7:02.91

5. Yauheni Zalaty (WRu) 7:02.97

6. TRISTAN VANDENBUSSCHE (BEL) 7:08.20

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden