Aantal verkeersongevallen en -slachtoffers daalt niet meer

Bij een zwaar verkeersongeval met een schoolbus op de Oosterloseweg in Geel kwam vorige maand nog een vrouw om het leven en raakten drie kinderen lichtgewond. 

Bij een zwaar verkeersongeval met een schoolbus op de Oosterloseweg in Geel kwam vorige maand nog een vrouw om het leven en raakten drie kinderen lichtgewond. © Hans Otten

Geel, Laakdal, Meerhout -

In Geel, Laakdal en Meerhout noteerde de lokale politie in de eerste helft van dit jaar 72 verkeersongevallen met lichamelijk letsel. Dat zijn er precies evenveel als in 2020, waardoor de jarenlange daling even hapert.

Hans Otten

Met 72 verkeersongevallen met lichamelijk letsel tussen 1 januari en 30 juni 2021 komt de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout (GLM) uit op hetzelfde cijfer als in de eerste helft van 2020. Over de voorgaande jaren heen is de trend normaal licht dalend, waardoor de status quo een beetje opvalt. Bovendien steeg het aantal slachtoffers van 81 in 2020 naar 93 dit jaar. Het gaat concreet om 79 lichtgewonden (vorig jaar 70), twaalf zwaargewonden (vorig jaar elf) en twee verkeersdoden (vorig jaar geen).

De nieuwe tendens dit jaar is ook voor een deel te verklaren door de ongewone situatie in de eerste helft van vorig jaar. De eerste lockdown in de lente was veel strenger dan de latere versies. “Toen was er een periode dat mensen echt niet de baan op mochten, tenzij voor essentiële verplaatsingen. Als er niemand op de baan is, kunnen er sowieso bijna geen ongevallen gebeuren”, stelde korpschef Dirk Van Aerschot van politie GLM toen ook vast. Dat maakt van 2020 misschien niet zo een geschikt referentiejaar. Vergeleken met de eerste helft van 2019 liggen de cijfers van 2021 wel lager.

Minder kwetsbare weggebruikers

Enigszins positief is wel dat het aantal kwetsbare weggebruikers onder de verkeersslachtoffers gezakt is naar 39%: 28 fietsers, vier motorrijders, drie bromfietsers en één voetganger raakten dit jaar al gewond bij een verkeersongeval. Dat aandeel van deze categorie weggebruikers ligt lager dan de twee voorgaande jaren en zit op het niveau van 2018.

De harde lockdown van 2020 verklaart wellicht ook deels de stijging van 15% die de lokale politie dit jaar waarneemt in het aantal verkeersinbreuken. 90%, of 26.255 van de 28.274 inbreuken, zijn snelheidsovertredingen. En 16.385 van die bestuurders zijn betrapt op te hoge snelheid door een van de zes trajectcontroles die de zone rijk is. De overige 9.870 bestuurders zijn gespot door een bemande controlepost.

Andere verkeersinbreuken die dit jaar hoog scoren, zijn handelingen met de telefoon achter het stuur (418), parkeren en stilstaan (293) en het ontbreken van een geldige technische keuring (117).

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio