Toestand blijft kritiek: hier zwemmen de vissen rond op voetbalveld

De Slachthuisstraat blijft onder water.

De Slachthuisstraat blijft onder water. © VDT

Tienen/Zoutleeuw -

Het Bergéstadion van KVK Tienen en de huizen van de Slachthuisstraat en de Roosmolen staan nog steeds onder water. Dat komt omdat het waterpeil van de Grote Gete maar lichtjes daalt.

Vanessa Dekeyzer

“In de voormiddag is het peil zo’n tien centimeter gedaald, te weinig dus”, aldus burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Zolang het niet verder daalt, kunnen we niet beginnen te pompen. Ook de hele kelderverdieping van de Food Port staat onder water en we kunnen het water nog maar net uit het stadsmagazijn houden. Het zwaar vervoer wordt momenteel rondgeleid, want het is niet mogelijk om via het industrieterrein te rijden.”

De brandweer was in de voormiddag in de weer om de oever van de Grote Gete aan de Bergévest te verstevigen, al is dat maar een pleister op een houten been. Maar op die manier kon de druk van het water richting Slachthuisstraat wat verminderd worden. De tennisvelden van Royal Racing Tienen en het stadion van KVK bleven echter onder water staan. “We hebben effectief vissen zien zwemmen op het ondergelopen veld”, klinkt het bij KVK. (lees verder onder de foto)

Het voetbalveld is net een vijver, mét vissen.

Het voetbalveld is net een vijver, mét vissen. © VDT

In warenhuis Gamma, aan de Slachthuisstraat, waren alle medewerkers druk in de weer met dweilen en aftrekken. “Het is niet dat water, maar vooral de modder die veel schade heeft aangericht”, klinkt het bij het personeel. “Met man en macht proberen we de winkel weer op orde te krijgen, maar ik vrees dat we pas maandag weer de deuren zullen kunnen openen.” Ook de andere winkels op het Slachthuisplein moesten noodgedwongen de deuren gesloten houden. (lees verder onder de foto)

In Gamma probeert men het water buiten te krijgen.

In Gamma probeert men het water buiten te krijgen. © VDT

Wat verderop, aan het appartementsgebouw op de Leopoldvest, moest de brandweer dan weer uitrukken voor ondergelopen garages en kelders. “Vrijdagochtend moesten we vaststellen dat het water van de nabijgelegen boomgaarden allemaal naar hier was afgezakt”, zegt een bewoner van de residentie. “Veel wagens zullen schade hebben en wie materiaal heeft staan in de boxen, zal daar nog weinig van kunnen redden.” (lees verder onder de foto)

De garageboxen van residentie Beatrijs zijn helemaal ondergelopen.

De garageboxen van residentie Beatrijs zijn helemaal ondergelopen. © VDT

In de zwaar getroffen Beekstraat en de Dalweg wat verder in deelgemeente Oplinter was het water gelukkig verdwenen. Daar moeten de bewoners nu aan de slag met opruimen. In Drieslinter moest net voor de middag de Stationsstraat afgesloten worden. “Tot nu toe konden we gespaard blijven van wateroverlast, maar de Gete stroomt verder over en het water komt nu van de velden over de straat”, zeggen bewoners, die druk in de weer zijn met het leggen van zandzakken in de hoop om hun kelders te vrijwaren van water. (lees verder onder de foto)

De weg Budingen naar Zoutleeuw werd afgesloten.

De weg Budingen naar Zoutleeuw werd afgesloten. © VDT

Naar Zoutleeuw rijden via Drieslinter kon dus niet langer en ook via Budingen werd de toegang naar Zoutleeuw afgesloten. “We proberen eigenlijk het centrum zo veel mogelijk autovrij te maken, gezien de kritieke stand van de Gete en de Vloedgracht”, zegt schepen Roger Mertens (CD&V). “Samen met de bewoners van het asielcentrum, tal van vrijwilligers en onze technische dienst blijven we massaal zandzakjes maken en leveren, maar we houden ons hart vast.” (lees verder onder de video)

De Tiensestraat in Zoutleeuw. © Vanessa Dekeyzer

In de Tiensestraat in Zoutleeuw werden door de brandweer vier mensen geëvacueerd uit hun woning. Zij kunnen voorlopig terecht in het woonzorgcentrum Ravelijn. In die straat is ook kinderdagverblijf De Kaboutertjes gelegen. “We hebben alle kinderen gelukkig tijdig kunnen laten afhalen”, zegt directeur Martine Vandervelpen. Ook in andere straten in het centrum van de stad heeft het water zich een weg gebaand. Met man en macht wordt gewerkt om het water te laten weglopen. “We hebben zonet een muur met zandzakken gebouwd aan de Vleesstraat, zodat het water niet verder de stad intrekt. De duikers trekken ook weer, dus de situatie lijkt enigszins onder controle”, aldus Jelle Daniëls.

Ook Zoutleeuw blijft niet gespaard.  

Ook Zoutleeuw blijft niet gespaard.  ©  if