12- tot 15-jarigen mogen straks om vaccin in Gent: “We hebben extra vaccins gekregen”

12- tot 15-jarigen mogen straks om vaccin in Gent: “We hebben extra vaccins gekregen”

De vaccinbereidheid bij jongere generaties mag hoger, vindt schepen Coddens. Foto: BELGA

Gent -

Nét geen zeventig procent van de totale bevolking. Dat is hoeveel Gentenaars minstens één keer zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee komt groepsimmuniteit in zicht. “Maar dat cijfer mag nog veel hoger”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). Daarvoor kijkt hij onder meer naar de 12- tot 15-jarigen.

De vaccinatiecampagne in Flanders Expo staat in het teken van de tweede vaccins. Toch worden er nog steeds mensen voor de eerste keer geprikt. Momenteel gaan uitnodigingen de deur uit naar 12- tot 15-jarigen.

“Er is een bijkomende levering toegezegd van 3.500 Pfizervaccins”, zegt schepen Coddens. “Daardoor kunnen we heel wat jonge tieners uitnodigen, want zij worden momenteel enkel gevaccineerd met Pfizer.”

De bereidheid in Gent blijft groot, zeker bij de oudere generaties. “80 procent van de 50-plussers zijn al volledig gevaccineerd. Dat percentage willen we bij iedere leeftijdscategorie bereiken, al moeten we daarvoor bij de jongeren nog een tandje bijsteken. Dat doen we onder meer met campagnes en door het hele proces zo eenvoudig mogelijk te maken.”

Verantwoordelijkheidszin

Intussen blijven de besmettingscijfers licht stijgen. Waar er op 13 juni geen enkele nieuwe besmetting werd vastgesteld in Gent, waren dat er op 13 juli weer 42. De afgelopen twee weken raakten in totaal 326 Gentenaars besmet.

“Dat is natuurlijk onrustwekkend”, zegt schepen Coddens. “Paniek is niet nodig, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Wie terugkeert van vakantie, moet zich zeker laten testen. Het is een kwestie van verantwoordelijkheidszin.”

LEES OOK. Er wordt gecontroleerd: 170 Gentenaars kregen politie aan de deur na terugkeer uit rode zone

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio