Kermis, terrassen en een volle kalender: tien dagen Gentse Feesten ‘light’ op de agenda

 

 ©  Instagram/FVV

GENT -

Voor de tweede zomer op rij zijn de Gentse Feesten afgelast. Maar dat laat een deel van de Gentenaars niet meer aan hun hart komen. In de stad vinden de komende tien dagen een soort Gentse Feesten ‘light’ plaats. Niet met een massa volk en grote podia, maar met terrassen, kermis en volle agenda.

Bert Staes

Op de Vlasmarkt, de Korenmarkt, de Vrijdagmarkt, de Graslei, het Sint-Baafsplein en Sint-Jacobs was vrijdagavond geen feestgewoel te zien, maar enkel gezellig geroezemoes van op de terrassen.

Het was gezellig druk in de stad, maar dat was slechts een fractie van het feestgewoel wat de derde vrijdag van juli normaal brengt in Gent. Vrijdag hadden de Gentse Feesten van start moeten gaan.

Straatmuzikanten rond een tafel vol pinten aan Trefpunt: het leken vrijdag wel gewoon Gentse Feesten. 

Straatmuzikanten rond een tafel vol pinten aan Trefpunt: het leken vrijdag wel gewoon Gentse Feesten. ©  fvv

Helaas zijn de Feesten voor de tweede zomer op rij afgelast, omdat de strijd tegen het coronavirus nog niet genoeg gestreden is. Op het Sint-Pietersplein werd vrijdag wel de zomerfoor geopend: de kermis die traditioneel midden in de Gentse Feesten staat, krijgt dit jaar een plek op de Blandijnberg.

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

De Gentse Feesten zijn dan wel officieel afgelast, een heleboel Gentenaars zijn duidelijk van plan dat de komende tien dagen niet te veel aan hun hart laten komen. Deze week staan er allerlei voorstellingen, concerten en rondleidingen gepland.

Burgemeester Mathias De Clercq deed vrijdag zijn duit in het zakje door op sociale media officieus de ‘sleutel van het stadhuis’ te overhandigen aan de Gentenaars. De traditie wil dat de burgemeester op de eerste dag van de Gentse Feesten de sleutels van het stadhuis voor tien dagen afgeeft.

Op de eerste dag van de Gentse Feesten ‘light’ gaf de burgemeester de sleutels van het stadhuis … aan niemand. “Helaas dit jaar niet. Maar: we krijgen toch ne vree wijze Gentse zomer.” 

Op de eerste dag van de Gentse Feesten ‘light’ gaf de burgemeester de sleutels van het stadhuis … aan niemand. “Helaas dit jaar niet. Maar: we krijgen toch ne vree wijze Gentse zomer.” ©  Instagram

Er zijn nog Feestentradities die plaatsvinden. De Stroppendragers gaan uit, Pierke Pierlala houdt een ‘koenfeeransse’, de debatten van Trefpunt gaan door, er is (straat)theater en er zijn zelfs pleinconcerten. Met wat creativiteit vieren de Gentenaars deze zomer toch een ‘light’ editie.

Bij gebrek aan een officieel programma is het wat zoeken. Maar wie zoekt, die vindt pareltjes. Op het Sint-Pietersplein is vrijdag ook de zomerfoor geopend, om de pijn toch wat te verzachten. Laat er ons een fijne, veilige tien dagen van maken, Gentenaars. Een goeie Gentse Fieste light!

LEES OOK. Geen Gentse Feesten, zegt u? Er valt nochtans heel wat te beleven deze maand

 

 ©  FVV

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio