Rode lantaarn Tim Declercq: “Blij dat we Mark op deze manier naar Parijs hebben kunnen trekken”

 ©  REUTERS

Tim Declercq was als rode lantaarn de eerste man die zaterdagmiddag aan de bak moest in Libourne. Persoonlijke ambities zaten er in deze Tour niet bij. Zijn opdracht de voorbije dagen en weken was Cavendish bijstaan en de tijdrit reed hij niet à bloc. “Het was een heel schoon parcours. Iets voor grote motoren als Asgreen, Küng en Van Aert.”

Hugo Coorevits

“Ik ben heel traag gestart”, begon hij over zijn eigen tijdrit. “Ik had ook geen druk. Soms is dat ook moeilijk, want je moet uiteindelijk toch 45 km per uur rijden. Soms iets meer. Het is ook geen walk in the park. Als je dan geen doorgedreven opwarming doet, duurt het toch een tijdje tegen dat je in dat ritme raakt. Daarna had ik een redelijk goed gevoel en kon ik gemakkelijk de snelheid aanhouden. Op de klim staat er heel veel volk. Het parcours is een soort lus. Dat ene deel staat er tegenwind, dan heb je een mooie weg naar beneden, met rugwind. Het is een heel snel en mooi parcours. Het is wel geknipt voor mannen als Asgreen, Küng, Van Aert. Dat moet de grote motoren zeker en vast liggen. Sommige stukken zullen ze aansnijden met een versnelling van 58 tanden vooraan en 11 achterin.

“Als ploeg reden we een ongelofelijk schitterende Tour. Ik denk dat niemand dit verwacht had. Persoonlijk deel ik qua gevoel de Tour in twee delen op. Tot mijn val voelde ik me heel goed. En had ik de droom om ook misschien in een ontsnapping mee te gaan. Maar door die valpartij, en dat in zo’n zware Tour, had ik wel wat dagen last. Eergisteren kwam het goede gevoel wel wat terug, maar ja, gisteren lag ik opnieuw op het asfalt. Dat is natuurlijk niet goed. Al valt het wel mee. Ik heb een beetje rugpijn, maar het zou me niet al te veel mogen hinderen op de Champs-Elysées.”

 ©  BELGA

“Dan waren er ook de bergen met Mark Cavendish. Dat was soms wel wat stressen en er kwam soms ook wat rekenwerk aan te pas. In de volgauto waren ze er ook constant mee bezig. Indien we wisten hoeveel tijd we hadden om nog tijdig binnen te raken, moesten we dat zo snel mogelijk omzetten in x aantal kilometer per uur dat we moesten halen. Je kunt nooit tijd terug pakken. Soms moesten we echt pushen. Pas de laatste twee kilometer konden we dan soms zeggen: oké, we gaan er geraken. Neem nu Luz Ardiden: we hadden 38 minuten en een beetje om tijdig binnen te komen. Het was nog 7,8 km. Dus moesten we bergop ongeveer 12 km per uur halen. Dan zit je naar je computer te kijken en zie je dat je 10,9 km per uur rijdt. Het is altijd wat stressen. Dat was het belangrijkste punt van onze ochtendmeetings. Het is nooit een walk in the park. Gelukkig hebben we Mark kunnen bijstaan. Hij is er heel dankbaar om. Terwijl hij aan het klimmen is, laat je hem best gerust, want hij zit dan al op de limiet. Het is de liefste persoon die ik ken. Er is niemand die zo dankbaar en lief is, maar het is ook een sprinter. En als hij dan op de limiet zit… Hij probeert zijn ploegmaten wel zoveel mogelijk te sparen. Het is een leuke gast om voor te werken, zeker als je een beetje weet hoe je hem moet aanpakken. Hij probeert ook altijd honderd procent ons wiel te volgen. Ik ben blij dat we Mark zo naar Parijs hebben kunnen trekken.”

Declercq heeft niet het gevoel dat het record van die 35ste Tourritzege leeft in de ploeg an sich. “Bij hem misschien. Onze Tour is al honderd procent geslaagd. Het hoogste doel is nu het groen. Als we dit binnenhalen, zou dat absoluut fantastisch zijn. Indien er dan nog een ritoverwinning bijkomt, dan kan het helemaal niet meer stuk. Maar het kan sowieso al niet meer stuk. Het is nu al een Tour om in te kaderen”, aldus Tim ‘El Tractor’ Declercq. (bvc/hc)

 ©  Pool via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tour de France

Video

Keuze van de redactie