Mark Cavendish ondanks derde plek in slotrit zielsgelukkig na uitstekende Tour: “Deze drie weken zal ik me nog lang herinneren.”

Mark Cavendish ondanks derde plek in slotrit zielsgelukkig na uitstekende Tour: “Deze drie weken zal ik me nog lang herinneren.”

Foto: Getty Images

Op de Champs-Elysées kwam Mark Cavendish niet verder dan een derde plek, maar de Brit van Deceunick-QuickStep heeft er desondanks een schitterende Tour op zitten. Dankzij vier ritzeges evenaarde hij het recordaantal etappezeges van Eddy Merckx en als kers op de taart won hij ook nog eens de groene trui. “En een maand geleden was het niet eens de bedoeling dat ik hier zou starten”, bedacht de Brit zich.

Wie deze comeback van Cav vorig jaar had voorspeld, was gegarandeerd gek verklaard. Maar kijk: een klein jaar nadat hij in de Scheldeprijs in tranen zijn kaderplaatje in zijn achterzak stopte, als ware het zijn laatste race geweest, stond Cavendish zondag in de groene trui te blinken op de Champs-Elysées.“Ik ben heel erg blij”, trapt de sprinter in een statement van Deceuninck-QuickStep dan ook een open deur in. “Een maand geleden was het niet eens de bedoeling dat ik de Tour zou rijen en nu sta ik hier met de groene trui. Deze drie weken zal ik mij nog lang herinneren. Ik ben hier dankzij de geweldige renners en de fantastische staff van deze ploeg. Zij waren een groot deel van dit succes. We zijn samen door zoveel emoties gegaan.”

Voor Cavendish was de afgelopen Tour, ondanks het afzien in de bergen, als een droom. “Ik hou namelijk zo veel van deze race. Ik ben ook ongelofelijk gelukkig dat ik mijn familie in Parijs bij me had. Ik heb hen de laatste vijf weken niet gezien en het voelt zo goed om al deze onvergetelijke momenten met hen te delen.”

Geschiedenis

Deceunick-QuickStep schreef overigens ook een beetje geschiedenis: de Wolfpack is het eerste team in 45 jaar dat er in slaagt om van de eerste etappe tot de laatste de groene trui in zijn rangen te hebben. Julian Alaphilippe had de trui de eerste dagen in zijn bezit na zijn overwinning in de openingsetappe, waarna Cavendish hem na de vierde etappe overnam.

Corrigeer

MEER NIEUWS