Zwitser Wilson loopt Europees record op 100m, prestatie roept veel vragen op

Zwitser Wilson loopt Europees record op 100m, prestatie roept veel vragen op

Foto: BELGAIMAGE

Alex Wilson heeft zondag tijdens een nationale meeting in het Amerikaanse Marietta een Europees record op de 100 meter gelopen. De dertigjarige Zwitser klokte 9.84 (wind: +1,9 m/s). Zijn tijd werd geregistreerd door World Athletics, maar roept bij waarnemers veel vragen op.

Wilson liep twee honderdsten van een seconde sneller dan het record van 9.86, dat wordt gedeeld door de Portugees Francis Obikwelu en de Fransman Jimmy Vicaut. Zijn persoonlijk record stond tot voor de meeting op 10.08, gelopen in 2019. Wilson liep in 2020 geen races en bleef dit jaar voorlopig steken op eerder bescheiden tijden, met 10.38 als beste chrono.

Er zijn dus veel vragen bij zijn tijd. Op sociale media onderlijnden verschillende waarnemers dat het onwaarschijnlijk was dat de tijd klopt. “We weten voor honderd procent zeker dat dit niet mogelijk is”, postte de prestigieuze Amerikaanse trainer Rana Reider.

Wilson liep later tijdens de meeting ook nog een kanontijd op de 200 meter. Hij finishte daarin in 19.89 (wind: +1,8 m/s), een nieuw Zwitsers record.

European Athletics is verantwoordelijk voor het valideren van de chrono als nieuwe recordtijd. In het nadeel van Wilson speelt dat hij zijn tijd liep op een meeting die niet aan alle materiële criteria lijkt te voldoen die nodig zijn voor een sprint op hoog niveau.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden