Bijkomende pompen moeten oogst redden

De landbouwers in de Roerdompstraat proberen met eigen materiaal hun velden droog te pompen. 

De landbouwers in de Roerdompstraat proberen met eigen materiaal hun velden droog te pompen. © Hans Otten

Geel, Kasterlee -

De brandweerzones Kempen en Taxandria gaan opnieuw pompen in de omgeving van de Kleine Nete in Kasterlee en Geel. Dat moet de maïsakkers sneller droog krijgen. Het waterpeil zakt intussen tergend traag.

Hans Otten

Provinciegouverneur Cathy Berx bracht maandagochtend een bezoek aan het getroffen gebied in de omgeving van de Roerdompstraat en Arkstraat op de grens van Geel en Kasterlee-Lichtaart en sprak er met getroffen landbouwers. Daar zette het water van de Kleine Nete eind vorige week enorme oppervlaktes aan landbouwgrond blank. Door de dijken in allerijl op te hogen met behulp van kranen en zandzakken kon vermeden worden dat de situatie uit de hand zou lopen. De situatie is sinds vrijdagavond gunstig gekeerd, maar de problemen zijn nog lang niet van de baan.

“Een groot binnengebied tussen de Roerdompstraat en Kleine Nete staat nog altijd blank”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). “De betrokken boer zegt dat maïs het één dag lang kan verdragen dat het met de voeten in het water staat, maar intussen zijn we al vier dagen ver. Daarom gaan de brandweerdiensten bijkomende pompen plaatsen om het water versneld weg te krijgen.”

Brandweercommandanten Eddy Goossens, Luc Faes en Koen Bollen stellen vast dat de Kleine Nete veel trager zakt dan wenselijk is. 

Brandweercommandanten Eddy Goossens, Luc Faes en Koen Bollen stellen vast dat de Kleine Nete veel trager zakt dan wenselijk is. © Hans Otten

Veel trager

Het waterpeil in de Kleine Nete is sinds vrijdagnacht weer beginnen te zakken, maar dat gebeurt niet aan het tempo dat verwacht wordt. “Dat gaat echt veel trager dan experts hebben berekend. We zitten nu (maandagochtend, red.) pas op het peil dat de Nete zaterdag al bereikt had moeten hebben. Er moet ergens iets zijn dat dit proces tegenhoudt, maar we hebben geen idee wat. Het is ook opvallend dat de Nete enkel hier voor problemen heeft gezorgd en bijvoorbeeld niet verder stroomafwaarts”, zeggen de commandanten Luc Faes van brandweerzone Taxandria en Koen Bollen en Eddy Goossens van brandweerzone Kempen. De Kleine Nete vormt niet alleen de grens tussen Kasterlee en Geel, maar ook tussen de twee hulpverleningszones.

De gronden rond de Kleine Nete zijn voorlopig nog altijd volledig verzadigd. Een van de landbouwers toonde de gouverneur de landerijen achter zijn stal. Hoewel die er deels weer groen als gras uitzien, gaat het volgens de boer om gevaarlijk gezichtsbedrog: “het is nog altijd een grote watervlakte waaruit het gras toevallig weer komt piepen”.

Angst voor zaterdag

De omgeving houdt intussen het hart vast om wat komen gaat. “Voor zaterdag voorspellen de weerdiensten buien en mogelijk onweer”, zegt burgemeester Celis. “Met al die verzadigde gronden zouden grote hoeveelheden water opnieuw voor problemen kunnen zorgen. Maar volgens de deskundigen zou het peil van de Nete tegen die tijd voldoende gezakt moeten zijn om dat aan te kunnen.”

Bij de Ark Van Noë werkten vrijwilligers het afgelopen weekend met vereende krachten om de ondergelopen terreinen weer watervrij te krijgen. “Tonnen respect, want dankzij hun hulp kan onze Ark Camping weer opstarten”, klinkt het bij de uitbaters.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs