Noorse beachhandbalsters willen niet langer in weinig verhullende bikinibroekjes spelen, maar riskeren nu boete

De Noorse beachhandbalmeisjes speelden op het EK met shorts in plaats van de weinig verhullende bikinibroekjes  

In het beachhandbal is momenteel een hevige discussie aan de gang over wat de speelsters al dan niet mogen dragen. Op het EK wilden de Noorse dames immers korte shortjes dragen, in plaats van de gereguleerde bikinislipjes. Omdat ze een boete van de internationale handbalfederatie riskeerden, trokken ze toch weer hun weinig verhullende bikini-slipjes aan, alleen in hun laatste wedstrijd niet. Het voorval lokte heel wat reacties uit.

De klederdracht in zowat alle beachsporten is een thema dat al langer woedt. Zo boycotten twee Duitse beachhandbalspeelsters eerder dit jaar nog een Qatarees toernooi, net omdat ze geen bikini’s mochten dragen. Deze week ging de discussie echter over het tegenovergestelde.

Op het Europese beachhandbaltoernooi in Bulgarije wilden de Noorse speelsters immers shortjes, in plaats van bikinibroekjes dragen. De Noorse federatie had zelfs toestemming gevraagd om in een short aan te treden, maar ze ving bot bij de Europese federatie. Die vertelde daarbij dat inbreuken op de regels beboet zouden worden, 50 euro per speelster. De regelgeving luidt namelijk als volgt: “Vrouwen moeten bikini’s dragen. Het topje moet een nauwsluitende sportbeha zijn met diepe halslijnen bij de armen. Het slipje mag aan de zijkanten niet meer dan tien centimeter zijn.”

Hoe de dames wilden spelen. ©  Facebook

Daarom besloten de Noorse meisjes in de eerste wedstrijden uiteindelijk om enkel op te warmen in hun shorts, maar wel te spelen in hun bikinibroekjes. Dik tegen de zin van de Noorse federatie. “Het belangrijkste is dat we uitrustingen hebben waarin de atletes zich comfortabel voelen”, stelde Kare Geir Lio, voorzitter van de Noorse federatie. “Elke speelster zou, binnen een bepaalde aflijning weliswaar, moeten kunnen kiezen wat ze aantrekken om te spelen.”

Hoe de dames moesten spelen. ©  Youtube

Uiteindelijk besloten de Noren om in hun laatste wedstrijd om het brons tegen Spanje afgelopen zondag alsnog met shortjes te spelen en zo de controversiële regel te breken, maar dat levert hen nu mogelijks een boete op. Ze werden daarbij gesteund door hun federatie, die zei dat het bereid was om later de mogelijke boetes te betalen.

“Speelsters voelen zich naakt en bekeken”

Ook Valérie Nicolas, de manager van het Franse nationale team, liet zich uit over het voorval: “Het is oneerlijk. Geld en boetes horen niet bij deze discussie. Om verandering door te voeren, moeten de landen een gezamenlijk standpunt innemen. Dat doen we nu. Als er niets verandert voor het volgende toernooi, zal ik zelf druk zetten en ervoor zorgen dat we spelen in de klederdracht die wij willen. En we zullen de gevolgen ervan dragen.”

“We hebben spelers verloren door de outfits”, ging ze verder. “De speelsters zeggen me dat ze zich oncomfortabel voelen in de pakjes. Ze voelen zich naakt en bekeken. Dit is een sport met veel beweging en de bikini hindert vooral. Daarnaast treden er ook ongemakkelijkheden op, bij menstruatie bijvoorbeeld. En dan heb je natuurlijk ook nog de religieuze redenen.”

De Europese handbalfederatie liet in een droge reactie weten dat het op de hoogte was van de opwinding, maar dat het zich nog niet gebogen heeft over een eventuele sanctie voor Noorwegen. “De federatie is toegewijd om dit onderwerp naar voren te brengen. Alleen is het wel zo dat een regelwijziging enkel doorgevoerd kan worden door de Internationale federatie”, vertelde woordvoerder Andrew Barringer.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie