Jonge journalisten in de ban van krant en Olympische Spelen

Aandachtige journalisten in spe. 

Aandachtige journalisten in spe. © Jan Brys

Brasschaat -

Een vijftiental kinderen van 7 tot 12 jaar brengt deze week door in het Gemeentelijk Instituut Brasschaat waar ze deelnemen aan een journalistenkamp. Alles draait rond de Olympische Spelen. Sommige journalisten in spe nemen reeds voor het vierde jaar op rij deel.

De gemeente Brasschaat organiseert dit kamp al vele jaren. “De kinderen werken op hun niveau rond de Olympische Spelen. Bedoeling is dat ze aan het einde van de week hun eigen Spelen fantaseren met vlaggen en landen en alles erop en eraan”, zegt kampverantwoordelijke Karis De Meyer.

De 11-jarige Finne Kennes is alvast zeer enthousiast. “Wij zijn maandag op de markt in Brasschaat mensen gaan interviewen. We hadden onze vraagjes voorbereid. De mensen moesten vertellen wat ze van de Olympische Spelen vinden, welke sporten ze graag op televisie zien en zo meer. Ik vond dat zeer leuk en vooral leerrijk. Daarna bekeken we dan de antwoorden”, zegt Finne die zeer graag haar creativiteit botviert.

De jongeren aan het werk.

De jongeren aan het werk. © Jan Brys

“Een vriend op school vertelde me vijf jaar geleden dat hij naar het journalistenkamp ging. Ik wou het ook wel eens proberen en sindsdien ga ik ieder jaar. Ik maak zeer graag stop motion filmpjes. Stukjes schrijven doe ik ook graag, maar het onderwerp moet me wel interesseren. Ik ben een fan van paarden en zou graag over deze dieren schrijven. Toen ik de overstromingen in Wallonië zag, begon ik meteen plannen te bedenken om de vermiste mensen daar terug te vinden. Het leger zou samen met de brandweer met helikopters vanuit de lucht naar de mensen moeten zoeken. Ik zou daar wel graag over schrijven”, zegt Finne. Het Brasschaatse meisje is 11 jaar en gaat in september naar het zesde leerjaar in Mater Dei Driehoek.

De kinderen kregen de kans om vragen te stellen aan ondergetekende. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de manier waarop een krant wordt gemaakt. “Hoeveel mensen werken daar?”. “Werk je lang aan een artikel?”. “Verdient dat werk goed?” “Waarom ben je journalist geworden?”. Het is slechts een greep uit de vragen die van de jongeren kwamen.

Nadien werkten ze verder aan een olympische vlag en creëerden ze ook vlaggen van landen. Ten slotte fantaseerden ze nog gekke sporten die ze de laatste dag van het kamp zelf gaan beoefenen. Aan het enthousiasme van deze kinderen te zien is de toekomst van het beroep alvast gegarandeerd. (jbr)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio