Niels koppel brouwt gin gestookt met kruiden geplukt op coronawandelingen

Niels koppel brouwt gin gestookt met kruiden geplukt op coronawandelingen

Isabelle De Loenen en Andy Herbos presenteren een gin geïnspireerd op de Rupelstreek. Foto: Joris Herregods

Niel -

Andy Herbos (49) en Isabelle De Loenen (45) uit Niel wisten een positieve noot te distilleren uit de hele coronapandemie. Als ode aan de Rupelstreek hebben ze de Rupel Gin ontwikkeld, een pittig drankje gestookt met kruiden en planten die ze tijdens hun vele ‘coronawandelingen’ op hun pad tegenkwamen.

Andy is geboren en getogen in Niel, Isabelle woonde in haar jeugd in Aartselaar. “Beiden hebben we altijd al een enorme passie en bewondering voor de Rupelstreek gehad en willen we dat ook graag uitdragen.”

Dat vertaalde zich voordien al in een verzamelwoede van Booms glas. Zo was Andy reeds mee een van de auteurs van een boek over die industrie van weleer. “Maar we bleven op zoek naar een product dat onze Rupelstreek de dag van vandaag zou kunnen vertegenwoordigen”, zegt Isabelle. “Eerst dachten we aan een streekbier, maar daar zijn er tegenwoordig al zoveel van. Ze zijn stuk voor stuk lekker, trouwens.”

“Als twee ginliefhebbers begonnen we in die richting te denken”, pikt Andy in. “De wandelingen die we, net als vele mensen, tijdens de lockdown maakten, waren de trigger. Tijdens die tochten viel ons de rijkdom aan planten op die zomaar langs de straat-/waterkant te vinden is en gingen we op zoek naar botanicals (kruidenpreparaten, red.) die we zouden kunnen gebruiken.”

Mix van twaalf kruiden

De Rupel Gin is uiteindelijk gestookt met twaalf botanicals. “Een verwijzing naar de twaalf kilometer lengte van de Rupel”, verduidelijkt Andy. “In het brouwsel hebben we onder meer hondsdraf, kamillebloemen en lindebloesem gebruikt die hier veel voorkomen. Er waren in onze zoektocht natuurlijk ook tegenvallers, zoals de spindotterbloem die aan de oevers van de Rupel en Schelde goed gedijt. Volgens de eerste gegevens die we hadden, was die eetbaar, maar uiteindelijk bleek toch van niet, dus moesten we dat idee laten varen.”

“We kregen ook al de vraag of we dan water van de Rupel hebben gebruikt”, grinnikt Andy. “In principe zou dat na zuivering kunnen, maar dat hebben we toch niet gedaan.“

Niels koppel brouwt gin gestookt met kruiden geplukt op coronawandelingen
In de gin zijn kruiden verwerkt die langs de Rupel te vinden zijn. Foto: Joris Herregods

Japanse peper

“We wilden vooral ook dat het een gin met veel pit zou worden, als symbool dat er in de Rupelstreek veel pit zit”, gaat Isabelle weer voort. “Daarom hebben we gebruik gemaakt van Japanse Sanshopeper die voor een explosieve smaak zorgt, van de eerste slok tot en met de afdronk. De mix zorgt ook voor een breed smaakpalet waardoor de gin net als een whisky of cognac perfect puur te drinken is. De gin is voor honderd procent gedistilleerd, wat wil zeggen dat alle kruiden mee zijn gestookt en niet achteraf nog zijn toegevoegd.”

“De zoektocht naar de juiste mix en hele omkadering werd uiteindelijk ook een fijn gezinsgebeuren met de twee zonen en dochter. Want we moesten ook een label ontwikkelen, een etiket ontwerpen,... Uiteindelijk was dat snel gevonden: Camil, samengesteld uit de beginletters van onze namen: Cédric, Andy, Marnix, Isabelle en Luna.”

Naast de eigen webshop is de Rupel Gin, gestookt bij Sterkstokers in Sint-Lenaarts, onder meer al verkrijgbaar bij Alfa Spirits en restaurant SelSation in Hemiksem, brouwerij De Klem in Niel en binnenkort ook bij Toerisme Rupelstreek. Ook met andere horecaondernemers in de streek lopen besprekingen.

Bart Roggeman

www.rupelgin.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio