Koen Crucke en Luk De Bruyker brengen Italië naar Mariakerke

Koen Crucke en Luk De Bruyker brengen Italië naar Mariakerke

Rein De Vos, Koen Crucke en Luk De Bruyker samen op de planken. Foto: David Van Hecke

Gent / Mariakerke -

Mariakerke wordt tijdens deze ‘halve’ Gentse Feesten een beetje klein Italië. In de tuin van het Kasteel Claeys-Bouüaert brachten Koen Crucke en accordeonist Rein De Vos een programma vol Italiaanse klassiekers. Maar het was ook de avond van Luk De Bruyker: hij laat Gent deze week kennismaken met een ander stukje folklore uit het land van de laars.

De Bruyker stelde namelijk een programma samen met optredens, een tentoonstelling en natuurlijk veel poppentheater. De week staat in het teken van Pulcinella, de figuur uit de Italiaanse commedia dell’arte met het bekende zwarte masker en het witte kostuum. “Je kan Pulcinella zien als de oervader van veel bekende figuren uit het poppenspel”, zegt Luk. “Denk maar aan Jan Klaassen in Nederland, Punch en Judy in Engeland en zeker ook het Gentse Pierke.”

Koen Crucke en Luk De Bruyker brengen Italië naar Mariakerke
Bij de concertreeks hoort ook een tentoonstelling. Foto: David Van Hecke

Vlak voor het concert van Koen Crucke kreeg Mariakerke dan ook een authentieke Pulcinellavoorstelling te zien, gebracht door de Italiaanse poppenspeler Gianluca di Matteo. Zonder woorden, maar met een geoefend stel handen, enkele poppen en een perfecte komische timing kon hij het publiek drie kwartier boeien - en vooral heel hard doen lachen. Woensdagnamiddag brengt Gianluca de voorstelling nog een keer. Neem uw (klein)kinderen mee, dit is magie die ze niet snel gaan vergeten.

Koen Crucke en Luk De Bruyker brengen Italië naar Mariakerke
Foto: David Van Hecke

Muzikale metgezellen

Daarna was het de beurt aan de bekendste tenor van de stad. Hoewel hele generaties hem leerden kennen als Albertóóó Vermicelli, heeft Koen Crucke meer gevoel voor de Italiaanse cultuur dan dat karikaturale personage doet vermoeden. Een uur lang nam hij het publiek mee op een reis langs klassiekers als ‘Volare’, ‘Parlami d’amore’ en ‘Cari mio ben’. In accordeonist Rein De Vos had Koen trouwens een uitstekende muzikale metgezel.

Maar ook hier kon er gelachen worden, vooral toen Luk De Bruyker mee op het podium kwam. De twee sloegen de laatste jaren wel vaker de handen in elkaar, en de chemie tussen de ‘twee hieres van stand’ is onmiskenbaar. Zo hielden ze een quiz met bekende Italiaanse melodietjes (van ‘Bella Ciao’ tot ‘Marina’) en sloten ze samen af met het onvermijdelijke ‘Funiculi funicula’. Denk daar nog eens de prachtige zonsondergang bij en u weet: heerlijke avond.

Koen Crucke en Luk De Bruyker brengen Italië naar Mariakerke
Foto: David Van Hecke
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio