Coloradokevers duiken weer massaal op (maar zijn niet schadelijk)

Coloradokevers duiken weer massaal op (maar zijn niet schadelijk)

De coloradokevers zorgen nog een tweetal weken voor overlast, zoals in Beerse. Foto: Eric Vanhooren

Beerse -

Bij het lokaal bestuur van Beerse kwamen de voorbije dagen veel meldingen binnen van overlast door coloradokevers. De diertjes zitten op twee maïsvelden in Den Hout maar zijn niet schadelijk.

De coloradokever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt wat op een lieveheersbeestje. Maar de coloradokever heeft zwarte strepen op elk van de dekschilden, die geel tot geel-oranje kleuren. Het lokaal bestuur van Beerse ontving de voorbije dagen veel meldingen van overlast van deze kevers, vooral in de buurt van Den Hout.

“De insecten bevinden zich momenteel in twee maïsvelden in de omgeving van de Nieuwe Dreef en de Onze-Lieve-Vrouwstraat”, luidt het bij de gemeente Beerse. “Twee jaar geleden stonden daar aardappelplanten. Als daar later andere gewassen op worden geteeld, vinden de larven geen voedsel meer en zwermen ze uit. De kevers zelf zijn niet schadelijk, maar veroorzaken overlast gedurende twee tot drie weken.”

De kevers bestrijden kan enkel door ze bijeen te vegen of ze te verdrinken. Bestrijding door pesticiden heeft enkel zin als de kevers zich op de aardappelplanten bevinden. Ook in heel wat andere Kempense gemeenten duiken de insecten in deze periode van het jaar weer massaal op.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio