Subsidie voor Offerfeest doet stof opwaaien in Gent: “In de praktijk amper aangevraagd”

Subsidie voor Offerfeest doet stof opwaaien in Gent: “In de praktijk amper aangevraagd”

Foto: Jimmy Kets

Gent -

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn boos over een subsidie die in Gent bestaat voor het Offerfeest. Gentse moslims die een schaap willen laten slachten bij een erkende slachtvloer, kunnen al jaren een terugbetaling vragen van hun kosten. In de praktijk wordt de subsidie amper gebruikt.

“De scheiding tussen Kerk en staat, of in dit geval moskee en stad, is bijzonder ver te zoeken.” Met een boos persbericht vroeg Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn deze week om een subsidie voor het Offerfeest stop te zetten.

N-VA sprong op de kar. “Dit is opnieuw een voorbeeld van het woke-beleid waar we in Gent ondertussen al genoeg staaltjes van hebben gezien”, zegt fractieleider Anneleen Van Bossuyt in een eigen persbericht. Op sociale media wordt de kwestie fel becommentarieerd.

Slachtvloer

Waar gaat het over? De Stad Gent faciliteert het Offerfeest al meer dan tien jaar. Lange tijd richtte de Stad op eigen kosten in Flanders Expo of in de Maïsstraat een slachtvloer in. Daar konden moslims zelf een schaap of ram slachten.

Subsidie voor Offerfeest doet stof opwaaien in Gent: “In de praktijk amper aangevraagd”
Foto: Frederiek Vande Velde

Maar om moslims te overtuigen te kiezen voor verdoofd slachten, bestaat sinds 2011 ook een subsidie voor gezinnen die een schaap of ram laten slachten in een slachthuis. Dat gebeurt verdoofd, in slachthuizen buiten Gent.

De slachtvloer van Stad Gent is jaren geleden opgedoekt, onverdoofd slachten is ook verboden in heel Vlaanderen. Maar de subsidie bestaat nog steeds. Het is daarop dat nu kritiek komt.

Eén keer

N-VA vindt het ongehoord dat “de belastingbetaler moet opdraaien voor persoonlijke kosten van mensen die een religieus feest vieren.” Volgens Vlaams Belang ondermijnt de subsidie “net de broodnodige integratie van islamitische allochtonen”.

In de praktijk blijkt de subsidie amper te worden aangevraagd: één keer in 2020, dit jaar nog geen enkele keer. Dat zegt schepen van Gelijke Kansen Astrid de Bruycker (Vooruit). “Dit is geen nieuwe maatregel. Het aanbod blijft bestaan omdat we willen vermijden dat mensen thuis gaan slachten.”

Een dier thuis slachten wordt rond de periode van het Offerfeest telkens verboden door de burgemeester, ook dit jaar. “De politie ontvangt er ook geen klachten over”, zegt De Bruycker. “In de praktijk is deze regeling aan het uitdoven. Het is betreurenswaardig dat men dit gebruikt om moslims te viseren.”

N-VA en Vlaams Belang zeggen dat ze de subsidie zullen aankaarten op de volgende raad van bestuur van In-Gent, de integratiedienst van de Stad Gent die de terugbetaling moet regelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio