Nederlandse langeafstandsloper stelt vlucht naar Tokio uit na positieve coronatest

Nederlandse langeafstandsloper stelt vlucht naar Tokio uit na positieve coronatest

Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse atleet Mike Foppen is na Rutger Koppelaar de tweede Nederlandse atleet die in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio positief is getest op corona. De Nederlandse kampioen op de 5.000 meter is weliswaar gevaccineerd, maar kreeg eerder deze week tot zijn schrik toch een positieve uitslag. Foppen moet nu twee negatieve testen inleveren om alsnog naar Tokio te kunnen. Hij heeft zijn vlucht naar Japan moeten uitstellen.

“Over Mike maken we ons niet heel ongerust. Hij heeft inmiddels alweer één negatieve uitslag laten zien, maar moet wel nog een keer negatief testen eer hij in het vliegtuig richting Tokio kan’‘, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse Atletiekunie. “In dat geval kan hij nog ruim op tijd hier zijn voor zijn olympische optreden.” De reeksen van de 5.000 meter bij de mannen staan op dinsdag 3 augustus op het programma.

Foppen raakte eerder dit jaar na het EK indooratletiek in Polen besmet met het coronavirus en was daar goed ziek van. Het duurde lang eer hij weer een beetje op zijn oude niveau was en wist de olympische limiet voor Tokio net niet te halen. De atleet dankt zijn olympische selectie aan zijn hoge positie op de wereldranglijst. “Mike behoort tot een groepje atleten dat corona heeft gehad en daarna is gevaccineerd. Dan komt het voor dat zelfs na enkele weken er soms een positieve test uitrolt omdat er nog virusdeeltjes in het lichaam rondzwerven”, aldus Roskam.

Bij polsstokspringer Koppelaar is de situatie iets anders. Hij kreeg na zijn vaccinaties voor het eerst corona. De Nederlandse kampioen moet vijf keer negatief testen wil hij alsnog naar Tokio mogen. De atleet gaf deze week zelf op Instagram aan dat hij daar niet in gelooft en zijn olympische debuut kan vergeten, maar Roskam is minder pessimistisch. “Als hij vanaf komende vrijdag vijf dagen achtereen negatief test, kan hij nog meedoen.’‘ Voor Koppelaar is wel meer sprake van een race tegen de klok, want de polsstokspringers zijn al op zaterdag 31 juli aan de beurt.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden