Harde val van skater Fran Vanhoutte na derde titel op EK skeeleren

Harde val van skater Fran Vanhoutte na derde titel op EK skeeleren

archiefbeeld Foto: Rudy DECLERCK

Drie races, drie keer goud. Maar de prijs was hoog. Op de laatste dag van de pistewedstrijden tijdens de Europese kampioenschappen in Portugal veroverde de Belgische Fran Vanhoutte haar derde titel, maar moest ze na een harde val per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Haar toestand is stabiel, zegt bondscoach Kwinten Tas.

Ook drie andere skaters verloren na de finish hun evenwicht, maar die waren er aanzienlijk minder ernstig aan toe.

Vanhoutte had na een fel gevecht met de Spaanse Luisa Maria Gonzalez de streep als eerste gepasseerd. Een ronde eerder had de West-Vlaamse een gaatje gezien om de leidende Gonzalez binnendoor te passeren, maar de Spaanse maakte zich breed. Een korte schermutseling volgde. Na de streep vielen vier rijdsters skaters over elkaar heen.

Volgens ooggetuigen kreeg Vanhoutte daarbij een skate van een tegenstandster in het gezicht. “Ik schrik niet zo gauw”, aldus Tas, die snel ter plekke was. “Maar nu toch wel.”

De Nederlandse teamarts Sharon Hendriks verleende eerste hulp, totdat na ongeveer een kwartier een ambulance arriveerde. De Belgische afvaardiging heeft geen arts mee naar het EK. In aanwezigheid van de Belgische kine Frederik Adriaensens is de 18-jarige Vanhoutte naar het ziekenhuis getransporteerd.

Vanhoutte winnares

Na beraad riep de jury Vanhoutte tot winnares uit, Gonzalez werd gediskwalificeerd.

Eerder hadden Jorun Geerts en Louka Leemans zilver en brons veroverd op de 1.000 meter in de jongste juniorengroep. In de drie kilometer aflossing was er zilver voor deze twee en Lena Bollaers. Daardoor kwam de Belgische oogst van medailles op vier keer goud, vier zilver en twee brons.

Bij afwezigheid van Sandrine Tas, Stien Vanhoutte en bovenal Bart Swings moeten de Belgen het dit keer van de junioren hebben. Senioren Jason Suttels en Indra Médard drongen niet door tot de eindstrijd van de 1.000 meter. In hun halve finale maakten ze snelheid, maar gingen in de laatste ronde ten onder. In de andere reeks ging het nog harder. Alleen de winnaars plaatsten zich rechtstreeks voor de finale.

Rustdag

België bewijst in Portugal eens te meer bij het skeeleren tot de Europese top te behoren. Op een informeel medailleklassement staan de skaters van bondscoach Kwinten Tas op de vierde plaats. De achterstand op klassementsaanvoerder Italië en nummer twee is Frankrijk is erg groot, maar met Spanje houden de Belgen nagenoeg gelijke pas. Het zijn overigens niet meer dan acht van de zeventien deelnemende landen die bij het pistetoernooi in de prijzen vielen.

Na een rustdag wordt het toernooi hervat op een heuvelachtig wegparcours in Caneles. Daarvoor zijn twee dagen uitgetrokken. Een marathon op een ruim vier kilometer lang circuit op een troosteloos industrieterrein sluit de Europese titelstrijd zaterdag af.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden