Waarom Pukkelpop opbouw stillegt en ticketverkoop offline haalt: “Wij vragen opheldering na beslissingen Overlegcomité”

Video: Het Nieuwsblad

De opbouw van Pukkelpop is stilgelegd. Donderdag werden de werken aan het festivalterrein in Kiewit twee dagen opgeschort. Opvallend: intussen is ook de ticketverkoop offline gehaald. Volgens de organisatie zouden de beslissingen van het Overlegcomité maandag onhaalbaar zijn.

“Wij vragen opheldering aan de federale overheid”, klinkt het bij Pukkelpop. “De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het Overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop. De festivalorganisatie vraagt de federale overheid nu dringend om opheldering. In afwachting hiervan worden de werkzaamheden op het terrein voorlopig opgeschort. We vertrouwen erop dat op korte termijn deze duidelijkheid zal verschaft worden.”

Het Overlegcomité besliste maandag dat vanaf 13 augustus evenementen vanaf 1.500 deelnemers buiten zonder coronamaatregelen mogen doorgaan als er gebruik wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket. Dat ticket is voorbehouden voor mensen die volledig ingeënt zijn (en dat al minstens 14 dagen), een bewijs van herstel van een covid-infectie of een negatieve snel- of PCR-test die niet ouder is dan 48 uur kunnen voorleggen. Het Overlegcomité zei maandag dat antigeentests niet zouden gelden voor het Covid Safe Ticket.

Vooral het testaspect ligt moeilijk voor Pukkelpop. Het festival duurt vier dagen, maar een PCR-test mag niet ouder dan 48 uur zijn. Wie niet volledig gevaccineerd is en het volledige festival wil meemaken, zal dus meerdere negatieve testresultaten moeten kunnen voorleggen. Eerder was die test 72 uur geldig. Daarnaast gooide de beslissing om geen sneltesten of antigeentesten te aanvaarden roet in het eten.

“Capaciteit een probleem”

Donderdagavond kwam er wel goed nieuws voor Pukkelpop. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kwam terug op de beslissing rond antigeentesten. “Het klopt dat het Overlegcomité heeft beslist de geldigheid van de PCR-test voor het covid safe ticket terug te brengen naar twee dagen”, zei hij. Maar de minister bevestigde ook dat de snelle antigeentesten ook toegelaten zullen worden. “Als je vrijdag bijvoorbeeld een PCR-test aflegt en je test negatief, dan kan je de twee dagen erna op de festivalweide. Als je op vrijdag een snelle antigeentest aflegt, kan je enkel zaterdag op de weide.”

“Er werd gezocht naar een soepele regeling die veel mogelijk maakt”, zei Vandenbroucke bij VTM Nieuws. “En dat is niet alleen voor Pukkelpop. We horen van veel organisatoren dat het anders niet haalbaar is. Ook kan de capaciteit een probleem vormen. Kunnen onze labo’s die resultaten allemaal analyseren?”

Volgens Vandenbroucke is Pukkelpop al sinds dinsdagavond op de hoogte van die beslissing omtrent de sneltesten. “De organisatie weet dat. Zij moeten nu wel kunnen garanderen dat ze dat kunnen organiseren. Als men aan deze voorwaarden voldoet, dan kunnen de festivals doorgaan.”

De festivalorganisatie heeft nog niet gereageerd op de nieuwe beslissing.

Corrigeer

MEER NIEUWS