Stad Maastricht eert topfotograaf Guy van Grinsven


 

 © eva

Riemst -

Fotograaf Guy van Grinsven - die tot vorig jaar in Kanne woonde - ontving dinsdagmiddag het ‘Teken van Verdienste’ van de stad Maastricht. Het werd hem uitgereikt door burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Guy van Grinsven (72), die ruim 50 jaar fotograaf is, kreeg eind 2019 de diagnose ALS. “Ik focus me voortaan op wat ik wel nog kan, niet op wat ik niet meer kan” zei hij toen. De ziekte was meteen ook de aanleiding voor zijn verhuizing uit Kanne, het dorp waar hij decennialang woonde en hem nauw aan het hart lag. Guy woont sindsdien terug in Maastricht, de stad die zowat de rode draad vormt is zijn leven en werk.

Over zijn belevenissen als fotograaf maakt het mediabedrijf Orange Media momenteel een documentaire die een mix wordt van alle bijzondere dingen die Guy ooit meemaakte en ook over de gevolgen van de ziekte waar hij thans mee kampt.

Eén van die bijzondere ervaringen is ongetwijfeld zijn aanwezigheid als enige Nederlandse fotograaf/cameraman tijdens de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. Zijn beelden verschenen nadien wereldwijd in de media. De documentaire wordt - exact twintig jaar na dato - op 11 september 2021 gepresenteerd. Waar dat zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Met het ereteken wil het stadsbestuur van Grinsven bedanken voor het op de kaart zetten van de stad Maastricht.

Eddy Vandoren

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio