Reacties op overlast Mechelseplein: “Jongeren moeten toch ergens naartoe?”

 

 © rr

Bewoner David Weyns schreef een paar dagen geleden een vlammend opiniestuk over de nachtelijke uitspattingen van jongeren op het Mechelseplein. Lawaai, zwerfvuil en wildplassen zijn er zoals op andere Antwerpse pleinen schering en inslag. Andere reacties op het plein zijn gemengd. “Die jongeren moeten toch ergens naartoe?”, klinkt het. Maar ook: “Ze moeten wel hun afval meenemen.” De Antwerpse politie benadrukt dat ze regelmatig controleren.

anro

LEES OOK: Bewoner klaagt overlast Mechelseplein aan: “Dagelijkse nachtterreur”

“Ik vind niet dat de politie ze meteen moet wegjagen”, zegt Willem, die in café Korsakov op de hoek van het Mechelseplein en de Sint-Jorispoort werkt. “Op mijn zestiende kon ik nog geen cafés betalen. Die jongeren moeten dus wel ergens naartoe. Waarom baken je bijvoorbeeld geen zone af in het Stadspark waar ze kunnen gaan zitten? Daar storen ze waarschijnlijk niemand. Je moet een oplossing zoeken in de plaats van het meteen repressief aan te pakken.”

“De jeugd heeft zo’n samenkomsten wel nodig als er geen discotheken zijn”, zegt Jef, die vlakbij woont. “Ze hebben al anderhalf jaar niet meer kunnen feesten door corona. Ik snap dus wel dat ze nog iets willen doen na de sluiting van de cafés.”

Maar Willem en Jef erkennen ook wel dat het properder en gemanierder kan. “Het probleem is dat je geen aanspreekpunt hebt in zo’n groepen”, zegt Jef. “Tegen een cafébaas kan je als politie zeggen: ‘sluit de zaak aub’. De cafés van het plein hebben trouwens ooit al gezamenlijk beslist om tegen 3 uur te sluiten omdat er toen te veel lawaai was. Maar als er elke dag een andere groep jongeren zit, kan je geen afspraken maken.”

Veel afval

Een van de omwonenden kan er met zijn hoofd echt niet bij dat er zo veel afval blijft liggen. Hij ruimt na de passage van de stadsdiensten met zijn grijptang elke week rond het standbeeld van Willem Elsschot nog afval op.

“Ik vind hier vooral blikjes en glazen flessen”, zegt de man die zijn naam liever niet geeft. “Terwijl er hier ongeveer acht vuilbakken staan op enkele meters. Dat is puur een kwestie van mentaliteit. Je mag feesten, maar je moet je verantwoordelijkheid nemen.”

Deze buurtbewoner ruimt wekelijks het afval op. “Overal blikjes terwijl er hier zo veel vuilbakken staan.”

Deze buurtbewoner ruimt wekelijks het afval op. “Overal blikjes terwijl er hier zo veel vuilbakken staan.” © anro

Politie: “Elke avond mee bezig”

De Antwerpse politie zegt dat ze de problematiek nauwgezet opvolgen en specifiek ingaan tegen nachtlawaai, zwerfvuil, wildplassen. “We zijn er elke avond mee bezig op verschillende pleinen. Naast het Mechelseplein speelt dezelfde problematiek op het Theaterplein, de Leopold De Waelplaats, het Hendrik Conscienceplein, de Hanzenstedenplaats aan het MAS en de Kaaien”, zegt woordvoerder Willem Migom. “We doen het op twee manieren: als reactie op oproepen over overlast en structureel via onze wijkteams.”

“Vaak komen er muziekboxen aan te pas, soms van een grootte die eerder in een discotheek past”, aldus Migom. “De interventieploegen sturen soms iedereen naar huis en kunnen de boxen tijdelijk in beslag nemen. Zo veel mogelijk gebeurt dat met zachte hand. Meestal is daar veel begrip voor.”

Het fenomeen van ‘festivalpleintjes’ is niets van de voorbije weken. “Sinds het afschaffen van de avondklok merken we het op. Eerst vooral in het Droogdokkenpark aan de Scheldebocht. Sinds de horeca weer open is, heeft het zich naar de binnenstad verplaatst.”

De politiewoordvoerder legt uit dat het fenomeen niet volledig te vermijden is. “We volgen het continu op maar kunnen het niet wegtoveren. Het hoort er voor een deel gewoon bij. Het is niet verboden om ’s nachts op stap te zijn.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio