Corona of niet, fiere Gentenaars herdenken vandaag de vernedering van 500 jaar geleden
© fvv
Er zijn nog vaste waarden: corona of niet, dé klassieker van de Gentse Feesten is er deze zomer bij. Al moeten de Stroppendragers het dit keer wel zonder publiek doen. De herdenking van de vernedering door Keizer Karel gebeurt vanavond stipt om 20.30 uur … via YouTube.
Boven Gent rijst, eenzaam en grijsd,‘t oud belfort, zinbeeld van ‘t verleden. Als u vanavond zo iets voor 21 uur deze woorden luidkeels hoort klinken uit de woonkamer van een van uw buren, dan weet u dat er een echte Gentenaar woont.
De Stroppendragers zingen vanavond Klokke Roeland. Het officieuze Gentse volkslied klinkt traditioneel aan het einde van de Stroppenstoet. Maar die mag dit jaar door de coronacrisis niet doorgaan, ondanks verwoedde pogingen van de organisatie.
© fvv
In de plaats wordt er een livevideo uitgezonden via Youtube. Kort voor 21 uur zullen de klokken van belfort ook Klokke Roeland spelen.
“We vonden het belangrijk dit jaar toch iets te doen”, zegt Alain Colbrandt, voorzitter van de Gilde van de Stroppendragers. “We houden een mini-rondgang, binnen de muren van het Gravenkasteel. Zonder publiek dus, al hopen we zoveel mogelijk Gentenaars te bereiken met onze livestream.”
Keizer Karel zal erbij zijn met een twintigtal figuranten en de Stroppen komen zelf met zeker veertig withemden naar het Gravensteen. “Karel zal het vonnis voorgelezen, waarna we Klokke Roeland zullen zingen. We hopen dat mensen thuis meezingen.”
© fvv
De Stroppenstoet herdenkt een zwarte dag in de stad. De Gentenaars hadden zich tijdens de Gentse revolte schuldig gemaakt aan majesteitsschennis. Daarop liet Keizer Karel op 3 mei 1540 vijfentwintig leiders van de opstand ombrengen.
Vijfentwintig anderen moesten door de stad gaan met een strop om de hals. Met een strop tonen Gentenaars dat ze vijfhonderd jaar later nog altijd fier weerstand bieden tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit.
De rondgang is te volgen vrijdagavond vanaf 20.30 uur stipt via de Facebookpagina van de Stroppendragers: www.facebook.com/stroppendragers of deze link.