Belgische olympische mountainbikers Githa Michiels en Jens Schuermans: “Op een goede dag is top acht mogelijk”

Belgische olympische mountainbikers Githa Michiels en Jens Schuermans: “Op een goede dag is top acht mogelijk”

Githa Michiels Foto: BELGA

Komende maandag en dinsdag komen Githa Michiels en Jens Schuermans in actie in het mountainbike op de Olympische Spelen. “Als het gevoel goed zit, komt er wel een goed resultaat naar boven.”

Voor de 38-jarige Githa Michiels worden het haar tweede Olympische Spelen. Vijf jaar geleden werd ze 21e in Rio. “Ik kende het parcours van Tokio al als testevent”, vertelde Michiels vrijdag. “Het is een prachtig, mooi aangelegd maar wel zwaar parcours. Ook technisch en heel leuk om over te rijden. En dan nog eens met de warmte erbij. Ik ga ervan uit dat er een mooie winnaar uit de bus zal komen.

“Ik ben hier nu iets langer dan een week, eerst zat ik in een pre-camp in Maebashi. Sinds twee dagen zijn we dan in het olympisch dorp aangekomen. Het is zeker eventjes aanpassen, ook met de jetlag. Ik heb thuis wat warmtesessies gedaan maar het blijft toch even schrikken als je hier aan het fietsen bent. Ik zweette enorm tijdens de eerste trainingen, die waren toen nog wel in Maebashi waar het iets warmer is. Maar dat is eigenlijk een goede zaak, zo hebben we al in het extreme geoefend. Ik voel me goed nu, we zijn hier ook goed op tijd aangekomen dus ik ben blij.”

Half juni leek Michiels bijna een streep te moeten trekken door haar olympische droom. Ze kwam tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Leogang ten val en liep daarbij een schouderbreuk op, maar geraakte toch net tijdig fit. “Met mijn blessure heb ik voor mezelf nog geen plaats toegekend. Ik denk dat ik dat ook niet mag doen. Het is een eendagsrace, dus ik ga gewoon het beste van mezelf geven. Ik kan mezelf niks verwijten. Ik heb door mijn blessures ook niet de ideale voorbereiding gehad maar ik heb eruit gehaald wat ik kon. Ik voel me nog goed, dus ik neem aan dat ik nog wel een mooi resultaat kan rijden. Het gevoel is het belangrijkste, als dat goed zit dan komt er wel een goed resultaat naar boven. Gewoon knallen he.”

Michiels hoopt dat haar ervaring van vijf jaar geleden haar kan helpen in Tokio. “De eerste deelname aan de Spelen in Rio was heel speciaal, overdonderend ook, omdat het allemaal nieuw voor mij was. Als atleet was ik ook nog niet zo volgroeid als nu. Al mis ik de beleving van in Rio wel. Alle atleten konden toen nog samen zijn, het olympische gevoel is wel minder. Het lijkt meer op een gewone wedstrijd nu, maar ik ben al blij dat de Spelen kunnen doorgaan. De veiligheid blijft het belangrijkste.”

Jens Schuermans mikt op top acht

Ook voor de 28-jarige Jens Schuermans zijn het de tweede Olympische Spelen. De Belgische kampioen heeft niets aan het toeval overgelaten. “Vandaag ga ik mijn eerste training op het parcours doen, maar ik ben hier twee jaar geleden al eens geweest. Naar verluidt is er niet echt iets veranderd”, meent Schuermans We hebben drie dagen om te trainen op dit parcours, dus dat is zeker voldoende. Bovendien heb ik twee jaar geleden al beelden gemaakt van het parcours. Ik heb er al voldoende naar kunnen kijken.”

Belgische olympische mountainbikers Githa Michiels en Jens Schuermans: “Op een goede dag is top acht mogelijk”
Foto: BELGA

Schuermans werd achttiende in Rio, in Tokio mikt hij een flink stuk hoger. “Ik had in 2019 een heel goed jaar, waar ik altijd rond de top 8 zat in de wereldbeker. Ik had toen een olympisch diploma als doel gesteld. Maar in 2020 had ik een zware knieblessure met een operatie als gevolg. De lange revalidatie verliep op zich wel goed, ik heb heel goed kunnen trainen waardoor ik mijn ambitie van top 8 altijd heb behouden. Ik denk dat het op een goede dag wel mogelijk moet zijn om top 8 te rijden. Ik ben ook hier om ambitieus te zijn. Ik neem aan dat het voor elke sporter een droom is om aanwezig te kunnen zijn op de Spelen. Die droom ging vijf jaar geleden in Rio al in vervulling, dus ben hier vooral om een (top)prestatie te leveren in plaats van de droom te beleven.”

“Ik groei momenteel toe naar mijn topvorm en ik denk wel dat ik het niveau heb om dat te halen. Het klimaat zal zeker een grote rol spelen op de uitslag, maar ik heb me er heel goed op voorbereid. Sommige races heb ik dan ook bewust overgeslagen omdat ik heel mijn jaar hier op afgestemd heb. Dit is de belangrijkste race van het jaar voor mij. De laatste zes maanden heb ik zeker 40 uur in een hittekamer getraind met aangepaste kledij, koelingsstrategieën en acclimatisatie. Sinds ik ben aangekomen, heb ik vrij snel gemerkt dat die zaken zeker een voordeel hebben gehad. Ik ben nu gewoon aan het wachten tot het maandag is zodat ik kan beginnen met racen. Ik hoop vooral dat ik de race kan rijden die ik wil rijden en geen pech heb. Ik ga sowieso alles geven.”

Belgische olympische mountainbikers Githa Michiels en Jens Schuermans: “Op een goede dag is top acht mogelijk”
Jens Schuermans Foto: BELGA

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden