Zowel aantal inbraken als cybercriminaliteit daalt in eerste helft van dit jaar

De politie van Geel-Laakdal-Meerhout krijgt gemiddeld één melding over cybercriminaliteit per dag. Dat is minder dan vorig jaar. 

De politie van Geel-Laakdal-Meerhout krijgt gemiddeld één melding over cybercriminaliteit per dag. Dat is minder dan vorig jaar. © RR

Geel, Laakdal, Meerhout -

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout registreerde in de eerste helft van dit jaar 26 inbraken of pogingen, een drastische daling tegenover 2020. Maar ook het aantal meldingen van cybercrime kent een terugval.

Hans Otten

Inbrekers slaagden er van januari tot en met juli zeventien keer in om een woning in Geel, Laakdal of Meerhout binnen te dringen, in negen andere gevallen bleef het bij een poging. Het inbraakcijfer zit in deze zone al sinds 2017 in een dalende lijn, maar in 2020 nam het pas een echte duik. Daarvoor waren de coronamaatregelen mee verantwoordelijk, want in de lente van vorig jaar zat quasi iedereen onafgebroken thuis tijdens de semi-lockdown. Het ging toen om een daling van 14% in vergelijking met het jaar voordien.

Opmerkelijk in die optiek is dan dat het aantal van dit jaar daar nog eens fors naar onder gaat. Toch ziet het lokale korps, net als in andere politiezones, dat de forse versoepelingen van de laatste weken voor een heropleving van de criminele feiten zorgt. “In juni hadden we een piek van acht inbraken, de overige vijf maanden schommelde het aantal tussen de twee en zes inbraken of pogingen”, luidt het. “De meeste inbraken (88%) werden gepleegd tijdens de week. We zien een lichte piek in het aantal inbraken tussen 10 en 12u en tussen 18 en 20u.”

Digitaal

Criminelen verschuiven hun werkterrein alsmaar meer naar het digitale. De zone kreeg de voorbije maanden maar liefst 180 meldingen van informaticacriminaliteit, of gemiddeld precies één per dag. Het nadeel gaat van een tiental tot meerdere duizenden euro’s. “In bijna de helft van de geregistreerde feiten gaat het over oplichting met internet (48%). Dat is fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapsfraude en dergelijke. De tweede grootste categorie is informaticafraude zoals phishing via mail, whatsapp of sms. Deze categorie omvat 44%.”

Hoewel deze cijfers van cybercriminaliteit die van de woninginbraken doen verbleken, stelt de politie tot haar eigen verbazing vast dat het aantal feiten ongeveer een derde lager ligt dan in de eerste helft van 2020. In heel dat jaar telde de lokale politie 468 meldingen van cybercriminaliteit, een stijging met 40% tegenover 2019. Een eenduidige verklaring is er niet. Mogelijk zijn slachtoffers weer minder geneigd aangifte te doen. (ho)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio