Plaats voor 800 fietsen in ondergrondse parkeergarage op Groenplaats

Plaats voor 800 fietsen in ondergrondse parkeergarage op Groenplaats

De overvolle fietsstalling op de Groenplaats verdwijnt. In de plaats komen er ondergronds achthonderd plekken voor tweewielers. Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

Er komt plaats voor achthonderd fietsen in de toekomstige fietsenstalling onder de Groenplaats. Daarvoor verdwijnen er honderd van de 490 autostaanplaatsen onder het plein. De nieuwe fietsenstalling is onderdeel van de herwaardering van de Groenplaats.

De gedeeltelijke herbestemming van de ondergrondse parkeergarage zal samen met de heraanleg van het metrostation en de Groenplaats zelf gebeuren. Het is de bedoeling dat niet alleen boven maar ook onder de grond alles er totaal anders zal gaan uitzien.

“In het historische centrum is er nood aan plaatsen waar fietsers veilig kunnen parkeren. Tegelijk willen we ook het publieke domein bovengronds ontlasten. Fout of hinderlijk geparkeerde fietsen zorgen nu vaak voor problemen”, zegt de schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Op dit moment heeft de ondergrondse parkeergarage, die gebouwd werd in het begin van de jaren negentig, 490 plekken voor auto’s. Dat worden er in de toekomst honderd minder. De vrijgekomen ruimte gaat naar fietsers.

Plaats voor 800 fietsen in ondergrondse parkeergarage op Groenplaats
Een simulatie van de toekomstige fietsenstalling onder de Groenplaats. Foto: RR

De fietsenstalling komt tot tegen de lokettenhal van het premetrostation. Ook komt er een rechtstreekse toegang zijn tot het winkelcentrum Grand Bazar, de parkeergarage voor auto’s en de Groenplaats. De toegang tot de fietsparking zal aangelegd worden in de vorm van een helling. Die komt aan de oostkant van het plein, aan de zijde van de Schoenmarkt.

“Duurzame mobiliteit aanmoedigen”

“Dit project is gebeurt in overleg met de exploitanten van parkeergarages. De bedoeling is om samen met hen duurzame mobiliteit aan te moedigen. De gedeeltelijke herbestemming van parking Groenplaats is gekoppeld aan de exploitatie van de parking onder het Operaplein. Ook daar is, onder de Teniersplaats, ondertussen een fietsparking”, vervolgt Koen Kennis.

Plaats voor 800 fietsen in ondergrondse parkeergarage op Groenplaats
Foto: jhs

Beide parkeergarages voor auto’s en fietsen worden door Indigo uitgebaat. Tegelijkertijd met de aanpak van de parkeergarage onder de Groenplaats, wordt ook het premetrostation Groenplaats volledig vernieuwd.

Er is nog geen concrete timing voor de aanleg van de ondergrondse fietsenstalling. De bedoeling is dat zowel het plein, de garage als het premetrostation min of meer tegelijkertijd aangepakt worden. Voorlopig wordt 2023 aangehouden als streefdatum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio