Gegidste fiets- en wandeltochten: zo zag je Deurne nog nooit

Stadsgids en Deurnenaar Lieve Mariën neemt ons mee op haar gegidste fietstocht door het district. Foto: Joris Herregods.

Stadsgids en Deurnenaar Lieve Mariën neemt ons mee op haar gegidste fietstocht door het district. Foto: Joris Herregods.

Deurne -

Met zes zijn ze, de stadsgidsen van Bruisend Antwerpen. Lieve Mariën, Jan Van der Kelen, Joris De Bleser, Marjike Vervloet, Patrick De Meyer en Wouter Muësen zijn studiegenoten die elkaar opnieuw vonden in de liefde voor Antwerpen én de districten. “We lopen er niet de kantjes, maar wel de randjes af”, zegt Lieve Marien. “Dat doen we met gegidste wandelingen en fietstochten in Berchem, Deurne, op Linkeroever,...”

Jan Stassijns

Lieve Marien neemt ons mee op haar fietstocht door Deurne, of toch een stukje. De volledige tocht van 18 kilometer, langs achttien markante plekken, duurt drie uur. Een goedgevulde namiddag, met talloze weetjes en historische verhalen. Vertrekken doen we op het centrale plein van Park Groot Schijn. Omgeven door een weelderig bloementapijt fietsen we richting Ertbruggebos.

Het skatepark van Park Groot Schijn. 

Het skatepark van Park Groot Schijn. ©  Joris Herregods

Kasteel Ertbrugge

Via de Boze Dreef, ook wel de Kwade Mannendreef genoemd, fietsen we naar het kasteel Ertbrugge. “De dreef ‘dankt’ zijn naam aan de rovers die de dagloners, die van het kasteel kwamen, hun zuurverdiende centen afnamen”, vertelt Lieve, die zelf al dertig jaar in Deurne woont. “Vroeger werd de dreef ook het Galgenstraatje genoemd, omdat schuin over het kasteel een galgenveld lag, waar de lijken bleven liggen. Afhankelijk van hoe de wind stond, was het dus niet altijd heel aangenaam vertoeven in het kasteel.”

Het kasteel Ertbrugge is gebouwd in 1768, maar staat op de plaats van een veel oudere kasteelhoeve. Het is Jan van den Eertbrugge, voormalige schepen van Antwerpen, die het in 1370 kocht. “Voor die tijd was het eigendom van de bisschoppen van Luik. Eén van de laatste bewoners was Louis Franck, gouverneur van de Nationale Bank en minister van Koloniën die later ook de Koloniale Hogeschool oprichtte. Hij pleegde hier zelfmoord. Onlangs is het verkocht aan Paul Gheysens, voorzitter van voetbalclub Antwerp.”

Kasteel Ertbrugge 

Kasteel Ertbrugge ©   Joris Herregods

Vredesmonument Wim Saerensplein

Door het Ertbruggebos fietsen we naar het Wim Saerensplein. We houden halt aan het vredesmonument. Op 14 januari 1944 lichtte de gestapo de 66 agenten, het volledige politiekorps van Deurne, uit hun bed. “43 werden gedeporteerd naar de concentratiekampen”, legt Lieve uit. “Het monument bestaat uit granieten zuilen, één voor elke agent. Er staan ook acht bankjes, die dragen de naam van de agenten die levend terugkeerden. Een prachtig monument dat nog te weinig Deurnenaars kennen.”

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein 

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein ©  Joris Herregods

Bremweide

Van het Wim Saerensplein is het maar een paar minuutjes fietsen naar de Bremweide, een groen eiland van 30 hectare. “De Duitsers installeerden hier hun afweergeschut tijdens Wereldoorlog Twee”, weet Lieve. “Onder de heuvels liggen nog verschillende bunkers. De jaren nadien was het een reusachtig autokerkhof en stortplaats. Het is pas in de jaren zeventig dat de wereldbefaamde Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz het park onder handen nam.”

Vlak naast de Bremweide ligt de heilige grond van de Bosuil. En ook daar kan Lieve een boom over opzetten. Maar we laten den Antwerp even voor wat het is en rijden verder naar het Bisschoppenhofpark, nog een van die ongekende, onbeminde groene oases van Deurne.

De Bremweide: vroeger een autokerkhof, vandaag een groen eiland.  

De Bremweide: vroeger een autokerkhof, vandaag een groen eiland.  ©   Joris Herregods

Bisschoppenhofpark

“Hier staat het oudste kasteel van Deurne, uit de 12de eeuw”, zegt Lieve. “De Spanjaarden sloopten in de 16de eeuw een groot deel van de gebouwen om de stenen te gebruiken voor de Spaanse omwalling rond Antwerpen.”

Links, het oudste kasteel van Deurne in het Bisschoppenhofpark. 

Links, het oudste kasteel van Deurne in het Bisschoppenhofpark. ©   Joris Herregods.

Meer info op www.bruisendantwerpen.be

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio