Koning van de finishfoto: hoe Wout van Aert de kijker steeds in spanning weet te houden

Wout van Aert heeft al aardig wat nipte sprints betwist de laatste tijd. 

Wout van Aert heeft al aardig wat nipte sprints betwist de laatste tijd. 

Wout van Aert op de eerste of tweede plaats, een gegeven waar we de laatste tijd vaak getuige van hebben mogen zijn. En vaak mondt zijn sprintduel uit in een prangend kunststukje waarbij een finishfoto nodig blijkt te zijn. Een terugblik op een aantal wedstrijden waarin hij net wel en net niet wist te winnen.

Jens Heylen

Wout van Aert won de sprint om de zilveren medaille op de olympische wegrit van Tadej Pogacar. Nipt. Na een prangend duel met de tweevoudige Tourwinnaar gaf een fotofinish uitsluitsel over wie zilver en brons pakte. Lang niet de eerste keer dat Van Aert betrokken was in zo’n nauwe sprint.

8 augustus 2020: winst in Milaan-Sanremo

De eerste millimetersprint was er een met huidig wereldkampioen Julian Alaphilippe. Beide heren wisten voor een aanstormend peloton te blijven in Milaan - Sanremo. Een fotofinish moest beslissen over winst en daarin haalde Van Aert het voor de Fransman.

Van Aert neemt de maat van Alaphilippe in Milaan-Sanremo. 

Van Aert neemt de maat van Alaphilippe in Milaan-Sanremo. ©  BELGA

18 oktober 2020: nipte nederlaag tegen noorderbuur in Ronde van Vlaanderen

Het duel tussen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in de slotmeters van deze Ronde van Vlaanderen staat bij menig wielerliefhebber op het netvlies gebrand. Nadat Van Aert als eerste aanzette, ging van der Poel op het einde op en over onze landgenoot. Alweer in een zeer prangende sprint.

Van der Poel vs. Van Aert: een vaak terugkomende strijd. 

Van der Poel vs. Van Aert: een vaak terugkomende strijd. ©  BELGA

18 april 2021: fotofinish laat lang op zich wachten in Amstel Gold Race

Met de Amstel Gold Race won Van Aert zijn tweede klassieker van het jaar na Gent-Wevelgem. In een ongemeen spannende sprint haalde hij het voor de Brit Tom Pidcock. Al duurde het wel even vooraleer we wisten wie er nu aan het langste eind trok.

Met deze overwinning nam Van Aert revanche voor vier dagen eerder. Toen moest hij tijdens de Brabantse Pijl zijn meerdere erkennen in de vinnige Brit.

 

 ©  RR

Meer over Wout van Aert