Topscore voor Nina Derwael

Historische dag voor Belgische turnmeisjes, die zich plaatsen voor twee allroundfinales én teamfinale: “Dit is echt megagek”

 

 ©  BELGA

De Belgische turnsters hebben zondag van zich laten spreken op de Olympische Spelen. Nina Derwael plaatste zich in Tokio voor de allroundfinale en met een topscore verzekerde ze zich ook van de finale aan de brug met ongelijke leggers. De Belgische ploeg, met verder ook Maellyse Brassart, Lisa Vaelen en Jutta Verkest, pakte een ticket voor de teamfinale. En tot slot plaatste ook Verkest zich voor de allroundfinale.

Maarten DelvauxBron: BELGA, SPORZA

Enkel de beste acht ploegen stootten door naar de teamfinale. België turnde in de vijfde en laatste subdivisie en liet een score van 163.895 punten optekenen, goed voor een vijfde plaats. Een historische prestatie. Op de Spelen in Rio de Janeiro eindigde de Belgische ploeg nog op de twaalfde plaats. Rusland (171.629 ptn) liet de beste teamscore optekenen.

Nina Derwael, tweevoudig wereldkampioene aan de brug, plaatste zich op haar lievelingstoestel met een topscore van 15.366 punten voor de finale. Ze turnde een oefening met een moeilijkheidsgraad van 6.7. De uitvoering van de Limburgse leverde 8.666 punten op. Haar Amerikaanse concurrente Sunisa Lee kreeg eerder op de dag 15.200 punten voor haar brugoefening. Zij liet de op een na beste score van de kwalificaties optekenen. De eerste mentale tik voor de finale is uitgedeeld.

Verder kwalificeerde Derwael zich ook voor de allroundfinale. Met een totaalscore van 56.598 punten werd ze zevende in de kwalifciaties. Jutta Verkest eindigde op de 26e plaats met 53.632 punten, maar aangezien slechts twee gymnastes per land naar de finale mogen gaan, is ze zeker van een stek bij de beste 24. Maellyse Brassart (52.931 ptn) werd 35e, Lisa Vaelen (52.366 ptn) 42e.

Met een score van 57.731 gaat de Amerikaanse topfavoriete Simone Biles ondanks enkele foutjes met de hoogste notering naar de allroundfinale, voor de Braziliaanse Rebeca Andrade (57.3899 pnt) en haar landgenote Sunisa Lee (57.166 ptn). Biles plaatste zich ook voor elke toestelfinale.

Vijf jaar geleden in Rio maakte Derwael haar olympisch debuut. Ze eindigde toen op de negentiende plaats in de allroundfinale. De teamfinale staat dinsdag op het programma. De allroundfinale is donderdag voorzien, de brugfinale volgende week zondag.

Derwael: “Blij dat ik kan tonen waarvoor ik de hele tijd gewerkt heb”

“We hadden gehoopt om zo dicht mogelijk bij die teamfinale te komen”, aldus een meer dan tevreden Nina Derwael. “Toen de score van Lisa op het scorebord kwam na haar balkoefening, was ik in shock. Het is echt megagek.”

Zoals verwacht plaatste Derwael zich ook voor de finale aan de brug. “Ik heb een niet zo gemakkelijke voorbereiding gehad. Het was een moeilijk jaar, maar ik heb het gevoel dat ik de voorbije weken goed naar deze wedstrijd aan het pieken was. Ik ben blij dat het er op het juiste moment uitgekomen is. Ik ben blij dat ik eindelijk kan tonen waarvoor ik die hele tijd heb gewerkt.”

“De generale repetitie verliep niet zo vlot, maar dat was een maand geleden. Sindsdien heb ik goed kunnen trainen”, aldus Derwael. “Vandaag toonde ik dat dit de juiste strategie is. Ik ben opgelucht en heel tevreden. Ik apprecieerde het om hier te zijn vandaag. Ik kon in elke oefening het beste van mezelf geven en dat heeft geloond. Uiteraard voelde ik de druk, maar ik was redelijk kalm. Ik bereidde me voor op het ergste. Ik hoop dat we als team nog beter kunnen doen dan die vijfde plaats.”

Donderdag, na de training op de wedstrijdlocatie, besliste Derwael om voor de moeilijkste oefening met coëfficiënt 6.7 te gaan op de brug met ongelijke leggers, wat haar 15.366 punten opleverde. “In de finale ga ik niets veranderen. Ik heb het meeste vertrouwen in deze oefening. Het was mijn beste prestatie in competitie, maar op training deed ik het al beter. Als ik alles perfect uitvoer, is het mogelijk om 15.500 punten te halen.”

België treedt dus in totaal aan in vier verschillende finales. “Het wordt nog een hele leuke week”, kijkt Derwael reikhalzend vooruit. “Ik ga proberen te genieten van elk moment. Zolang ik mezelf stappen zie zetten alround, is dat heel leuk.”

Verkest dolblij

Ook Jutta Verkest was in de wolken met haar finaleticket. “Ik ben heel blij. Ik heb me vooral enorm geamuseerd. Dat we daarnaast ook de finale als team halen, is echt zot! Ik ben heel trots en blij voor heel het team.”

Vorig jaar zou Verkest niet mogen deelnemen aan de Spelen aangezien ze toen nog te jong was. “Ik ben ook heel blij dat ik me kon kwalificeren voor de individuele finale, dat ik aan mezelf kon bewijzen dat ik het verdien om hier te zijn. Aan het begin van het jaar had ik nooit gedacht dat ik hier zou geraken. Donderdag tijdens de laatste training was ik heel nerveus en toen zei ik tegen mezelf dat ik er gewoon moest van genieten, dat ik wel zou zien waar het me zou brengen.”

“Ik had veel stress voor mezelf en voor het team”, vertelde de Brusselse Maellyse Brassart. “Een vijfde plaats is al fantastisch en in de finale kan alles gebeuren. Nina is onze leider, het is belangrijk dat we voor haar klaar staan en omgekeerd. We zijn een heel hecht team, echt geweldig!”

Coach Heuls: “Bijna de perfecte wedstrijd”

“Deze vijfde plaats komt een beetje onverwacht. Bovendien haalden we niet het maximum uit de sprongoefening. Op de andere oefeningen deden we dat zo goed als wel. We zetten bijna de perfecte wedstrijd neer. Ze hadden er plezier in en gaven het beste van zichzelf. Ze hadden vertrouwen in ons en al zeker in zichzelf. Ze geloofden erin”, analyseerde Marjorie Heuls, coach van de turnploeg, op de avond van de kwalificatie voor de teamfinale op de Olympische Spelen in Tokio.

“We leggen de lat steeds hoger. In Rio waren we blij erbij te zijn. Nu is de kwalificatie geen resultaat meer. We willen meer”, voegde Yves Kieffer, partner van Heuls, er nog aan toe.

“In de finale wordt een ander format gehanteerd (drie gymnasten per onderdeel naar keuze, alle resultaten in acht genomen, terwijl in de kwalificaties enkel de beste drie van vier gymnasten telden, red)”, verduidelijkte Heuls. “We zullen zien hoe we erop reageren. Het is aan ons om een gepaste strategie te bepalen. We hebben niets te verliezen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Meer over Nina Derwael