Jeugdkampen in provincie Namen hebben goedkeuring burgemeester nodig

Jeugdkampen in provincie Namen hebben goedkeuring burgemeester nodig

Foto: rr

Door de wateroverlast van de voorbije dagen moeten jeugdbewegingen die in de provincie Namen op kamp zijn of er straks op kamp gaan de toestemming van de burgemeester hebben. Oordeelt de burgemeester dat het risico te groot is, moet het kamp worden stopgezet. Scouts en Chiro steunen de maatregel. “De meeste kampen zullen echter kunnen doorgaan.”

Op vraag van verscheidene burgemeesters in de provincie vaardigde gouverneur Denis Mathen een politiebesluit over de kampen van jeugdbewegingen uit.

Dat blijft van kracht tot 31 juli. In overleg met de vertegenwoordigers van de provinciale hulp- en reddingsdiensten is zondag beslist dat alle tentenkampen een toelating van de plaatselijke burgemeester moeten hebben. De burgemeester bekijkt daarvoor – in overleg met de brandweer – of de locatie veilig genoeg is, gelet op het noodweer van de voorbije dagen.

Scouts Vlaanderen heeft zo’n 50 groepen die in de provincie op kamp zijn. De Chiro een twintigtal. “We steunen deze maatregel. De burgemeester en andere plaatselijke ambtenaren zijn het best geplaatst om daarover te oordelen, kennen de omgeving goed. Veel van onze groepen hebben zondag al contact gehad met de plaatselijke burgemeester. Wij hebben nog geen weet van burgemeesters die kampen verbieden”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Wat niet wegneemt dat sommige jeugdbewegingen die in de provincie Namen nog op kamp moeten een nieuw terrein moeten zoeken. Het besluit van de gouverneur bepaalt ook dat kampterreinen die de voorbije dagen overstroomden of geëvacueerd moesten worden geen nieuwe groepen mogen ontvangen. “In dat geval adviseren we onze groepen om op zoek te gaan naar een ander kampterrein, bijvoorbeeld hoger gelegen”, aldus nog Van Reusel.

Volgens de provincie zijn “deze maatregelen genomen vanuit het oogpunt van preventie, maar ook om de capaciteit van de reddings- en interventiediensten, die aan het werk zijn op vele plaatsen in de provincie, niet te hypothekeren”, aldus arrondissementscommissaris Marie Muselle.

Bij de Scouts hebben ze weet van 2 groepen die zondag vanuit de regio Namen huiswaarts trokken na het noodweer van zaterdagavond. Bij Chiro verliet 1 groep de provincie Namen als gevolg van de overstromingen.

LEES OOK. “Negeer zeker raad van boswachter niet”: extra instructies voor jeugdkampen na noodweer, drie kampen vervroegd stopgezet (+)

Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt dat alle leiders vandaag een sms kregen met bijkomende richtlijnen. Een ervan is dat op alle kampplaatsen een uitwijkmogelijkheid moet worden gezocht. “Dat wil zeggen dat wanneer er overstromingen zouden zijn, de groep zich naar veiliger oorden kan verplaatsen. Ze moeten die plek niet zoeken als het regent, ze moeten dat vooraf doen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS