Groen licht voor weg die zwaar verkeer uit Zwijnaarde moet houden

De nieuwe weg sluit rechtstreeks aan op deze rotonde. 

De nieuwe weg sluit rechtstreeks aan op deze rotonde. ©  Stad Gent

Gent / Zwijnaarde -

Zwaar verkeer is al lang een probleem in de dorpskern van Zwijnaarde, maar een oplossing is opnieuw iets dichterbij. De Vlaamse regering en Stad Gent zijn tot een akkoord gekomen voor een ontsluitingsweg die het verkeer van twee bedrijventerreinen rechtstreeks aansluit op de R4.

Max Dedulle

De bedrijventerreinen Zwijnaarde II (tussen de Schelde en de E17) en Zwijnaarde III (in de oksel van de E40 en de E17) zorgen al lang voor heel wat zwaar verkeer door de vaak smalle straten van het dorp. Dat bleek onder meer tijdens een recente inspraakronde onder bewoners. Het geplande verdeelcentrum van Bpost in Nederzwijnaarde zou dat probleem alleen maar groter maken. Dankzij de nieuwe ontsluitingsweg kan het verkeer van de bedrijventerreinen rechtstreeks aansluiten op de R4.

Omdat de geplande weg op minder dan 30 meter van de E17 ligt, was een toelating nodig van de Vlaamse regering. En die is er nu. “Niet alleen krijgen de bedrijventerreinen een betere ontsluiting, maar we ontlasten de bewoners van Zwijnaarde ook van zwaar vrachtverkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (Open VLD). (lees verder onder het kaartje)

De rode lijn geeft aan waar de nieuwe weg komt. 

De rode lijn geeft aan waar de nieuwe weg komt. ©  Stad Gent

Tijdelijke oplossing

De aanleg van de ontsluitingsweg kan starten in de tweede helft van 2023 en duurt tot het einde van dat jaar.

Let wel: het gaat hier over een tijdelijke weg, die er ligt van 2023 tot 2048. Pas daarna wordt er een definitief tracé aangelegd, verder van de autosnelweg. Op de plek van de definitieve weg staat nu nog een gebouw dat verhuurd is tot eind 2047. Eigenaar Alinso wil die huur niet opzeggen, waardoor het nog niet kan worden verwijderd.

LEES OOK.Minder vrachtverkeer door Zwijnaarde: nieuwe weg verbindt bedrijventerreinen rechtstreeks met R4

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio