België wint na overtime van Nederland in 3x3 basketbal en is (zo goed als zeker) van kwartfinale

 

 ©  BELGA

De 3X3 Lions wonnen na verlenging met 18-17 van Nederland en zijn zo echt goed als zeker van een stek in de kwartfinale op het olympisch 3X3 basketbaltornooi. De enige amateurploeg van de acht teams blijft in Tokio dus indruk maken. Thibaut Vervoort dropte de winnende tweepunter in overtime. “Ik dacht niet na en shotte gewoon,” lachte Vervoort na de partij.

Patrick Ceulemans in TokioBron: BELGA

De eerste wedstrijd op maandag bracht na een thriller en met ex-NBA-ster Yao Ming (voorzitter Chinese basketbalfederatie) in de tribunes van de Aomi Urban Sports Park een 21-20 nederlaag versus China. “Niet bij de pakken gaan zitten, maar nu focus op de Derby der Lage Landen tegen Oranje,” zei Nick Celis, de bezieler van het 3X3 project. De 3X3 Lions waren klaar voor hun zesde groepswedstrijd en liepen snel 4-8 en 10-14 uit. De 2m04 grote Ross Bekering was bij Nederland intussen met een vingerblessure definitief uitgevallen.

Oranje liet echter niet begaan en Jessey Voorn en Arvin Slagter zorgden na 13-15 voor de aansluiting: 16-16. Een verlenging was een feit. Wie het eerst twee punten scoort in deze “sudden death” wint de partij. Oranje scoorde direct een punt, maar Thibaut Vervoort pakte daarna met de winnende tweepunter uit. 17-18 voor de 3X3 Lions en vooral een stek in de kwartfinale. “Dit is zalig en we vullen meteen onze ambitie in. Een medaille? Rustig blijven hé. Stap voor stap en eerst nog onze poulewedstrijd tegen Polen. Dan volgt de kwartfinale. Nu eerst recupereren en een goede nachtrust,” zei Raf Bogaerts. “En een portie spaghetti,” voegde Thibaut Vervoort er nog aan toe. “Als Nederland wint van Letland en wij van Polen kunnen we misschien nog tweede worden. Dan zijn we meteen zeker van de halve finale. We moeten dat scenario eerst nog eens goed checken,” zei Thierry Mariën. De top twee van de ‘round robin’ met acht plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot zes spelen de ‘kwartfinales’ voor de overige twee plaatsen bij de laatste vier. Zeven en acht zijn uitgeschakeld. Dinsdag is Polen de laatste tegenstander in de groepsfase. De top twee plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot zes spelen de kwartfinales. Na zes wedstrijden zijn de Belgen vierde.

Meer over Team Belgium Live

Video

Keuze van de redactie