Nick fietst met 145 kilo spiermassa en bagage naar Iran: “Voor mijn nichtje”

Vrijdag vertrekt Nick naar Teheran. “Iran is zowat de verste staat waar je over land kunt geraken zonder veel visums of reisbeperkingen”, zegt hij. © EMA

Arendonk, Retie -

Nick Steemans (37) uit Arendonk wil in minder dan vier maanden helemaal van Retie naar Iran fietsen. Vrijdag vertrekt hij. Zijn doel is dubbel: “Ik doe het voor het avontuur, maar ook voor mijn 7-jarig nichtje die kanker overwon”, zegt hij.

Eddy Meulemans

Arendonkenaar Nick Steemans, die vandaag samen met zijn vriendin in Retie woont, onderneemt vanaf vrijdag een avontuurlijke fietstocht van meer dan 6.000 kilometer door veertien verschillende landen: België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovakije, Hongarije, Servië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Georgië, Armenië en Iran. Trax Trapt, zo noemt hij zijn avontuur voor het goede doel. In Arendonk en Retie kent iedereen hem als ‘Trax’, een bijnaam die hij heeft overgehouden aan de Chiro.

Hersentumor zo groot als golfbal

De opbrengst van zijn sponsortocht gaat integraal naar het Kinderkankerfonds. “In 2015 werd bij mijn nichtje een hersentumor vastgesteld, zo groot als een golfbal”, zegt Nick. “Ze was toen amper 2,5 jaar. Intussen is ze 7 jaar en stelt het goed, dankzij de dokters en verpleegsters in Leuven. Uit dankbaarheid voor al het fantastische werk dat zij voor mijn nichtje gedaan hebben, maar ook voor alle andere kinderen met kanker, onderneem ik nu deze fietssponsortocht naar Iran.”

Nick is een ervaren fietsreiziger. Vooral in Thailand heeft hij al vele duizenden kilometers gefietst. “Sinds 2007 overwinter ik in Thailand: van november tot april. Ik kan ginder even goed werken als thuis. Alleen is het daar lekker warm”, zegt Nick, die werkt als webdesigner. Hij bouwt vooral websites voor Kempense bedrijven.

Al sinds 2007 overwintert Nick in Thailand: van december tot april. “Met mijn laptop aan de Mekongrivier kan ik even goed werken als thuis”, zegt hij. © RR

Fundamentalistische ayatollahs

Thailand is zijn tweede thuisland, maar Iran is het land van zijn dromen. “Het is altijd mijn droom geweest om van thuis uit eens heel ver te fietsen”, zegt hij. “En Iran is zowat de verste staat waar je over land kunt geraken zonder veel visums of reisbeperkingen.”

Dat Iran bij ons vooral bekend van zijn fundamentalistische ayatollahs, antiwesterse houding en nucleaire dreigementen, schrikt hem niet af. “Andere fietsreizigers vertellen me dat de mensen in Iran juist supergastvriendelijk zijn, dat ze bijna in de rij staan om je een bed, eten en drinken aan te bieden. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe vriendelijker de mensen zijn, wordt gezegd. Ik heb zelfs verhalen gelezen van lokale bewoners die ‘s nachts stiekem brood, thee en fruit voor je tent komen afzetten.”

Vrijdag vertrekt Nick. Zijn schoonbroer en een vriend vergezellen hem tot Koblenz in Duitsland. Daarna is hij aangewezen op zichzelf, zijn fiets en zijn bagage. “Alles samen 145 kilogram, inclusief mezelf”, zegt Nick, die zelf 98 kilo weegt. “Wat ik zoal mee heb? Een tent, slaapmat, slaapzak, een piepklein klapstoeltje, kookgerief, koerskleren, gewone kleren, een zonnecel, toiletzak, gsm, laptop, powerbank en wat eten en drinken.”

Oud-leiding Chiro

Gemiddeld honderd kilometer per dag wil Nick afleggen. Over dik drie maanden hoopt hij voor de poort van de beroemde ‘roze moskee’ in Teheran te staan, zodat hij zeker vóór eind oktober weer op het vliegtuig naar België zit. “Want dan gaan we met de oud-leiding van de Chiro op weekend”, zegt hij. ”En ik moet deze keer het weekend organiseren.”

Wil je Nick en het Kinderkankerfonds steunen? Alle info en reisverhalen vind je op zijn website www.traxtript.be.

Op de beroemde Nong Yai-houten brug maakt Nick een vreugdesprong tussen de Thaise vlaggen. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus