Schotens burgemeester drie weken in quarantaine zonder zelf besmet te zijn: “Roomservice voor gezin”

Schoten -

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) zit al ruim twee weken thuis in quarantaine. Ten vroegste donderdag mag het Vlaams Parlementslid zijn woning weer verlaten. Eén en ander is het gevolg van een cascade aan coronabesmettingen binnen het eigen gezin, al raakte de burgemeester zelf niet besmet. “De staart van corona treft ons hard”, aldus De Veuster, die zijn gezinsleden zelf verzorgt, zich intussen toelegt op tuinwerk en de Olympische Spelen beter kan volgen dan hij vooraf had gedacht.

Jan Auman

Op 13 juli vertoonde eerst de dochter van de burgemeester ziekteverschijnselen. Uit een test bleek dat ze besmet was geraakt. Haar broer wachtte kort daarop hetzelfde lot. “Uiteraard neem ik de coronaregels bijzonder ernstig. Mijn vrouw en ik hebben onze tienerkinderen meteen ‘kamerarrest’ gegeven. Ze brachten elk apart, zoals voorgeschreven, tien dagen door in absolute isolatie. Ze waren enkele dagen niet goed van de coronabesmetting, al zijn ze er gelukkig nooit ernstig ziek geweest”, getuigt de burgemeester.

Burgemeester Maarten De Veuster in zijn vroegere reisbureau Scot Reizen, dat twee jaar geleden werd overgedragen aan TUI. “Maar de goede traditie van roomservice ken ik nog en pas ik nu toe in m’n eigen door corona getroffen gezin.” 

Burgemeester Maarten De Veuster in zijn vroegere reisbureau Scot Reizen, dat twee jaar geleden werd overgedragen aan TUI. “Maar de goede traditie van roomservice ken ik nog en pas ik nu toe in m’n eigen door corona getroffen gezin.” ©  Jan Auman

Omdat hij zelf uitgerekend pas op diezelfde 13 juli zijn tweede vaccin had gekregen en zich officieel dus nog niet volledig gevaccineerd mocht noemen – die status krijg je pas twee weken na de tweede prik – gingen Maarten De Veuster en zijn echtgenote na de hoogrisicocontacten met hun besmette kinderen meteen zelf in quarantaine. Zeven dagen, zoals voorgeschreven. Dat was althans de bedoeling...

Aaneenschakeling van besmettingen

Want Maarten De Veuster zit ruim twee weken later nog altijd thuis in plaats van in het Vlaams Parlement of het gemeentehuis. En dat komt door de onwaarschijnlijke aaneenschakeling van besmettingen binnen zijn gezin. Zijn dochter is dan wel net genezen verklaard en ook haar broer mag binnenkort snel weer buiten, maar intussen heeft ook zijn echtgenote – als verzorgende nochtans al lang gevaccineerd – positief getest.

“Ook zij vertoeft sindsdien in isolatie, in onze slaapkamer. Voor mij is daarmee alweer een nieuwe periode van zeven dagen quarantaine begonnen. Uit alle gedane testen is tot dusver nooit gebleken dat ik ook zelf positief zou zijn. Maar pas donderdag, na de hopelijk derde negatieve test in het kader van deze aansluitende quarantaines, zal ik me eindelijk opnieuw onder de andere Schotenaren mogen begeven.”

Burgemeester Maarten De Veuster (links) bij het bezoek aan het mobiele vaccinatiecentrum VacCovid on tour, dat in april als eerste Schoten aandeed.

Burgemeester Maarten De Veuster (links) bij het bezoek aan het mobiele vaccinatiecentrum VacCovid on tour, dat in april als eerste Schoten aandeed. © JAA

Roomservice

Officieel heeft Maarten De Veuster het burgemeesterschap sinds half juli overgedragen aan eerste schepen en partijgenote Iefke Hendrickx (N-VA). “Maar ik blijf thuis natuurlijk verder werken en volg alle gemeentelijke en parlementaire vergaderingen via mijn computer. De meeste tijd spendeer ik aan een mooie traditie die ik ken van mijn vroegere carrière in het toerisme: ik lever roomservice. Ik mag het huis alleen verlaten om eten te kopen en naar de apotheek te gaan. De maaltijden en andere boodschappen voor vrouw en kinderen zet ik, met handschoenen aan en mondmasker op, klaar voor de deur van hun respectievelijke ‘isolatiekamers’.”

Maarten De Veuster is zoals bekend een groot sportliefhebber. “Ik heb naar de Ronde Van Frankrijk gekeken en nu kan ik de Olympische Spelen beter volgen dan ik had verwacht. En ik heb van de nood een deugd gemaakt door ons tuinhok eens flink op te ruimen. De aanhangwagen, volgeladen met af te voeren spullen, staat al enkele dagen te wachten tot dat ik er eindelijk mee naar het recyclagepark mag”, lacht De Veuster, bij wie ondanks de ernst van de situatie de zin voor humor en relativering duidelijk onaangetast zijn gebleven. 

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio