Verzekeraars: honderden Nederlandse Limburgers kunnen tot einde van het jaar hun huis niet in

 

 ©  AFP

Bron: De Telegraaf

Voor honderden Nederlanders duurt het zeker nog tot het einde van het jaar voordat ze weer naar huis kunnen na de wateroverlast in Limburg. Volgens verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer moeten de huizen namelijk eerst wekenlang drogen voordat er met herstelwerkzaamheden begonnen kan worden.

Meer dan de helft van de tot nu toe 950 gemelde schades bij verzekeraar Centraal Beheer zijn zo ernstig dat mensen nog niet naar huis kunnen. Centraal Beheer telt ongeveer 100 gevallen die voor langere tijd ontheemd zijn, Interpolis heeft bij de eigen klanten 100 tot 200 mensen die tot het einde van het jaar niet naar huis kunnen. Interpolis telde eerder bijna 1300 schademeldingen.

Scheuren in muren en balken

De ernstigste schades van Centraal Beheer komen uit het gebied rondom de rivier de Geul, zoals Valkenburg aan de Geul en Schin op Geul. In sommige gevallen zijn huizen er ernstig aan toe, met scheuren in muren en balken. De verzekeraar kan nog niet zeggen om hoeveel gevallen dat precies gaat. Wel heeft het herstel aan de binnenkant van een huis prioriteit boven herstel aan de buitenkant.

Het herstel duurt volgens Centraal Beheer ook langer vanwege een gebrek aan capaciteit bij aannemers en materialen. “Dat is een van de grootste uitdagingen”, aldus een woordvoerster. Verzekeraar Interpolis bevestigt dit beeld. “Een grote groep mensen wil nu tegelijkertijd herstelwerkzaamheden laten doen. Dat is lastig om snel te regelen.”

Centraal Beheer zegt de komende weken nog bezig te zijn met het afhandelen van de inspecties en de bijbehorende begeleiding zoals naar tijdelijke huisvesting. De verzekeraar gebruikt daarvoor zijn netwerk aan vakantie- en huurwoningen. Veel vakantiewoningen zijn volgeboekt door de zomervakantie, maar het lukt nog wel mensen woonruimte te bieden. Interpolis werkt naar eigen zeggen samen met onder meer gemeenten om mensen te huisvesten.

Meer over Wateroverlast