Zo ziet het parcours van de olympische tijdrit eruit: 44,2 kilometer, geen meter vlak

 

 ©  BELGA

Net als bij de wegrit zaterdag is Fuji Speedway, het racecircuit van ruim honderd kilometer buiten Tokio, de centrale locatie van de tijdrit. De renners krijgen tweemaal een rondje van 22,1 kilometer voorgeschoteld, waarvan een deel op het circuit zelf.

 

Opvallend: in het begin gaat het meteen bergaf. Na circa vijf kilometer begint het zwaar te worden. Vervolgens gaat het zes kilometer bergop, waarvan de laatste 500 meter heel steil. Verderop volgt nog een lastige strook bergop. Reden waarom bondscoach Sven Vanthourenhout een lichtgewicht als Evenepoel normaliter hoger inschat dan zwaardere jongens als Wout van Aert of Filippo Ganna.

Dat vond ook Van Aert zelf vorige week. “Als ik het zelf mocht tekenen, had ik het zeker makkelijker gemaakt. Het is in principe te lastig. Op de stroken bergop heb ik mijn gewicht tegen ten opzichte van Remco Evenepoel en Primoz Roglic bijvoorbeeld. Ik geef mij niet op voorhand gewonnen, maar het is zeker veel lastiger dan het parcours van de tijdrit in de Tour die ik won.”

Favorieten volgens de Belgen? “Ik zou Roglic zeker naar voor schuiven als ik wist dat hij honderd procent was”, aldus Van Aert.”Net als Remco. Voor Ganna is het een beetje hetzelfde als voor mij. Ook Rohan Dennis is een vraagteken.” Evenepoel ziet zo mogelijk nog meer kandidaten. “Ik denk dat we hier met tien op podium kunnen staan. Mezelf, Wout, Küng, Ganna, Asgreen, Dennis, Dumoulin, Almeida, en dan vergeet ik er wellicht nog een paar.”

De vrouwen rijden woensdag hun tijdrit op hetzelfde parcours. Ze beperken zich tot één rondje en beginnen er om 4u30 ’s ochtends Belgische tijd aan. Om 6u30 moet de winnares bekend zijn. Voor België neemt Julie Van de Velde deel. De mannen starten om 7u ’s ochtends Belgische tijd. Om 10u40 weet u of België een nieuwe medaille heeft.(wvo)

Meer over Olympische Spelen Tokio