Dansinstructeur lanceert eigen whiskey- en ginlabel: “Countrymuziek is veel meer dan Dolly Parton en Kenny Rogers”

Christophe toont zijn Western Wild gin en whiskey. 

Christophe toont zijn Western Wild gin en whiskey. © rr

Nijlen -

Met Western Wild - een nieuw gin- en whiskeylabel - hoopt Christophe Bretez (39) meer muziekliefhebbers in contact te brengen met het Amerikaanse westerngenre. “Country is veel meer dan alleen maar cowboyhoeden, Dolly Parton en Kenny Rogers”, zegt de Nijlense dansinstructeur. Beide spirits zijn vanaf nu beschikbaar voor het grote publiek.

Peter Briers

Bretez raakte al op jonge leeftijd in de ban van countrymuziek. “Ik was amper tien toen ik lid werd van de linedancegroep van mijn tante”, blikt hij terug. “Mijn moeder sloot zich aan en vond het de normaalste zaak van de wereld dat ik haar zou volgen. Op latere leeftijd ben ik zelf dansinstructeur geworden en heb ik een eigen groep opgericht, The Mountain Boy Country Dancers.”

De liefde voor het Amerikaanse westerngenre is nooit meer overgegaan. “In eigen land volg ik de carrière van zanger Kris Robyan, internationaal ben ik vooral geïnteresseerd in het werk van Garth Brooks. Voor mij is hij dé man. Vorige week nog trad hij in Las Vegas op voor 70.000 toeschouwers. Zonder corona zou ik één van hen zijn geweest, maar het virus heeft er anders over beslist, helaas.”

Waarom country en niet - pakweg - popmuziek? “Eender hoe ik mezelf voel, er is altijd wel een countrynummer dat dat sentiment perfect kan weergeven”, legt Christophe uit. “Die match vind ik niet bij andere stijlen. Luisteren naar popmuziek, bijvoorbeeld, lukt me hooguit tien minuten. Ik word daar knettergek van.”

Barbecue

Met een eigen spiritlabel hoopt Bretez de belangstelling voor countrymuziek te kunnen aanzwengelen, al beseft hij dat die aanpak voor de buitenwereld vergezocht kan lijken. “Gin heeft geen link met het westerngenre, dat klopt, maar whiskey - in de Verenigde Staten erg populair, net als bourbon - heeft dat wel. Om de connectie tussen mijn spirits en de countrywereld te accentueren, hebben we gekozen voor karakteristieke smaken, zowel bij de gin als bij de whiskey.”

Een Oklahoma Joe Smoker. 

Een Oklahoma Joe Smoker. ©  rr

De Western Wild Gin heeft een rokerige nasmaak, die refereert naar de Amerikaanse barbecue Oklahoma Joe Smoker. “Gin heeft doorgaans een zurige, zoetige of een bloemensmaak. Dat houdt de mengopties eerder beperkt. Deze gin heeft een uitgebalanceerde afdronk, maar met een toets van lichte rook. Die doet denken aan de barbecue, wat op zijn beurt dan weer verwijst naar countrysongs.”

Met de ogen gesloten doet de vermouthgeur van de whiskey eerder denken aan Martini. “En toch is het whiskey”, lacht Christophe. “We hebben gekozen voor een blend die geen branderig gevoel in de keel opwekt. Hij heeft kunnen rijpen op vermouthvaten, wat de geur van Martini verklaart. We hebben geprobeerd om een whiskey te maken die zelfs door niet-whiskeydrinkers gesmaakt kan worden.”

Dolly Parton

De lancering van de Western Wild-spirits markeert tegelijk ook de 20ste verjaardag van The Mountain Boy Country Dancers. Aanvankelijk waren de sterke dranken alleen bedoeld voor gebruik in eigen kring. “Het was een creatieve manier om onze verjaardag intern te vieren”, zegt Bretez. “Maar omdat zowel de gin als de whiskey veel lof oogsten, willen we de dranken ook openbaar verkopen. Op dit moment worden ze al aangeboden bij Gipsy Horses in Oosterwijk, bij Westerlo.”

“Leuk detail: momenteel plegen we volop onderzoek om ons gamma verder uit te breiden met een eigen rum. Ook daarmee willen we mensen doen kiezen voor countrymuziek. Dat genre is zoveel meer dan Stetsonhoeden, Dolly Parton en Kenny Rogers. Het wordt hoog tijd dat meer muziekliefhebbers dat gaan ontdekken.”

De Western Wild Gin en Whiskey kosten beide 43 euro. Meer info op www.western-wild-spirits.com

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio