Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld

Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld

Foto: BELGA

De eerste wedstrijd ooit van de Belgian Cats op de Olympische Spelen bracht in de Saitama Super Arena in Tokio en tegen Australië (nummer 2 van de wereld) een superstunt. Emma Meesseman leidde met 32 punten, 9 rebounds en 5 assists de Belgische vrouwen naar een sensationele zege. Julie Allemand pakte uit met een verbluffende double-double: 16 punten en 11 assists.

Bondscoach Philip Mestdagh wijzigde uiteraard zijn basisvijf niet en startte met de line-up die vorige maand op het EK in het Spaanse Valencia nog een bronzen medaille veroverde: Julie Allemand, Antonia Delaere, Kim Mestdagh, Emma Meesseman en Kyara Linskens.

De Belgian Cats begonnen tevens vinnig aan de partij en namen via Antonia Delaere en Emma Meesseman snel afstand: 4-9 en 8-12, met een bom van Julie Allemand. Ezi Magbegor (WNBA, Seattle Storm) woog zwaar door in the paint en scoorde belangrijke punten voor Australië. Met een driepunter van Hanne Mestdagh en een tweepunter van Julie Vanloo in de slotseconden van het eerste kwart bleven de Belgian Cats wel lichtjes domineren: 17-21.

Tussenspurtje

In het begin van het tweede schuifje vonden Opals de aansluiting: 25-25. Cayla George dropte twee bommen (30-25), maar via Jana Raman en Antonia Delaere pakten de Belgische vrouwen snel met een tussenspurt uit: 30-31.

Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld
Antonio Delaere aan het werk. Foto: BELGA

Australië vond echter het momentum en met ook Katie Ebzery had het een derde speelster in de eerste helft in de dubbele cijfers. De score evolueerde, met ook een geweldige dominantie in de rebound (26-17 in de eerste helft), van 36-33 naar 41-34. Antonia Delaere milderde met een driepunter at the buzzer naar een 41-37 tussenstand halfweg.

Heel sterke Meesseman

Met het trio Julie Allemand, Emma Meesseman en Antonia Delaere bleven de Belgian Cats in het begin van het derde kwart netjes in het zog van de Australiërs: 51-50. Emma Meesseman zorgde in een intens derde kwart voor 51-52 en de Cats namen het initiatief over: 51-54 via Julie Vanloo. Australië reageerde met twee driepunters en vertrok het laatste schuifje met een 57-56 bonusje.

In het laatste kwart trokken de Belgian Cats alle registers open. Antonia Delaere gleed weer door de Australische defensie, dropte een bom en bediende Emma Meesseman heerlijk. Julie Allemand gaf assists en Kim Mestdagh scoorde met vrijworpen. Van 61-63 ging het snel naar 61-71. Australië hapte naar adem en de Belgian Cats pakten met een beklijvende fast-breaks uit. Emma Meesseman, Julie Allemand en Antonia Delaere zorgden voor 63-78 en de schitterende winst lag na meteen vast. Het Belgisch feestje kon beginnen.

Australië-België: 70-85
Kwarts: 17-21, 24-16, 16-19, 13-29

Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld
Foto: AFP

“Niet verwacht dat we met 15 punten zouden winnen”

“We hadden niet verwacht dat we met vijftien punten zouden winnen”, zei sterforward Emma Meesseman. “Dat had ik me nooit voorgesteld”, reageerde shootingguard Kim Mestdagh.

In de eerste wedstrijd in de poulefase versloeg België Australië met 85-70 in de Saitama Super Arena. Emma Meesseman blonk bij de Belgian Cats uit met 32 punten, negen rebounds en vijf assists.

“We hadden niet verwacht dat we met vijftien punten zouden winnen, maar we zijn tot het uiterste gegaan omdat het verschil een rol kan spelen”, reageerde Meesseman. “In de eerste helft gingen er niet veel schoten binnen die normaal wel binnen gaan, maar dat is te wijten aan het gebrek aan training in deze zaal. Het vertrouwen is gebleven. Dat was de sleutel. We zijn blijven schieten, zodat ze uiteindelijk wel binnen moesten gaan. Dat toont aan dat we een goede ploeg hebben.”

Over haar eigen superprestatie bleef de forward bescheiden. “Ik geef altijd het beste van mezelf. Ik moet ook mijn teamgenoten bedanken die mij passes geven. Ik ben niets zonder hen.”

Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld
Foto: REUTERS

Ook Kim Mestdagh had zo’n grote overwinning tegen de Opals niet verwacht. “Winnen met vijftien punten, dat had ik me nooit voorgesteld. Ook al was het niet de spannendste, het is wel de bijzonderste overwinning uit mijn carrière bij ons olympisch debuut”, zei ze. “We hadden niet echt veel stress, want we waren de outsiders vandaag tegen een ploeg die medaillekandidaat is. We moesten zo kalm mogelijk blijven, de achterstand bij een nederlaag zo veel mogelijk beperken en tegelijk wisten we dat het mogelijk was om te winnen.”

Wat een statement! Emma Meesseman stuwt Cats naar winst tegen nummer 2 van de wereld
Foto: BELGA

Volgens pointguard Julie Allemand, die elf assists gaf, hadden de Cats het aanvankelijk moeilijk. “We kwamen in de eerste helft in de problemen, waarna de coach wat aanpassingen heeft gedaan in de tweede helft. Dat heeft het verschil gemaakt”, reageerde ze. “Dit is ideaal om de competitie te beginnen. Aangezien wij de underdogs waren vandaag, was ik minder gestresseerd dan op het Europees kampioenschap. Dat EK was een heel goede voorbereiding.”

Zowel Mestdagh als Allemand benadrukte dat het belangrijk is dat de Cats nu de voeten op de grond houden. “Denken aan de eerste plaats in de groep? Eerst denken aan het winnen van de volgende wedstrijd tegen Puerto Rico, dat we niet mogen onderschatten. Dat is het gevaar na de overwinning van vanavond”, waarschuwde Mestdagh. “We mogen niet denken dat de volgende twee wedstrijden makkelijk zullen zijn. We kunnen die verliezen”, zei Allemand.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden