Matthias Casse in tranen na bronzen medaille: ”Was moeilijk om me op te laden na die halve finale, maar het is me gelukt”

Hij wist het meteen, zei hij. Die ene worp betekende brons voor Matthias Casse. De judoka was naar Tokio afgezakt voor goud, maar was toch meer dan tevreden met de derde plek. “Ik kan echt tevreden terugblikken op mijn toernooi.”

LEES OOK.De tweede Belgische medaille is binnen: brons voor mentaal sterke judoka Matthias Casse!

Tranen bij Matthias Casse na zijn behaalde bronzen plak. “Ik wist niet welke emoties er zouden komen, maar ik ben echt heel tevreden”, zegt Casse. “Na die verloren halve finale was het moeilijk om mij opnieuw op te laden, maar het is me gelukt. Wat ik van die videochallenge vond die mij de finale kostte? Ik heb er niet over nagedacht. De scheidsrechter maakt een beslissing, ik moet dan meteen kijken naar het volgende.”

Goud in 2024

En het volgende was een kamp om brons. Eentje die Casse na een geslaagde overname meteen kon winnen met ippon. “Ik kwam voor goud, maar ik ben heel blij dat ik deze medaille kon veroveren”, aldus Casse. “Mijn seizoen is geslaagd: ik werd wereldkampioen, pak nu brons en heb nu drie jaar om hard te werken en op de volgende Olympische Spelen goud te pakken. En ik doe nu al beter dan mijn maatje Dirk Van Tichelt. Die pakte wel olympisch brons, maar veroverde nooit een wereldtitel.” (grinnikt)

Dafalgan heeft geholpen

Het bleef geheim in aanloop naar deze Olympische Spelen, maar Casse liep een paar weken terug een schouderblessure op. “Het gebeurde op trainingskamp in Kroatië”, zegt Casse. “Ik moest er heel mijn voorbereiding door aanpassen. Veel cardio- en zwemtraining, minder judo-oefeningen. Daardoor was ik fysiek wel sterk, maar op vlak van judogevoel was het minder. Mentaal was dat heel zwaar, maar mijn wil om het hier in Tokio goed te doen was sterker dan die last. Mijn schouder was tijdens mijn kampen stevig ingepakt, maar ik heb een dafalgan genomen. Dat heeft wel geholpen.”

Matthias Casse in tranen na bronzen medaille: ”Was moeilijk om me op te laden na die halve finale, maar het is me gelukt”
Foto: BELGA

Coach Mark van der Ham: “Dit was meer dan het maximale”

De Nederlandse coach van Matthias Casse had na afloop alleen maar lovende woorden voor zijn pupil. Gezien de schouderblessure van de Antwerpenaar vond Mark van der Ham dat Casse er alles had uitgehaald.

“Ik heb een ‘semi-gemengd’ gevoel. We hebben een meer dan moeilijke voorbereiding gehad”, verklaarde Van der Ham. “Rekening houdend met wat er de afgelopen weken gebeurd is, vind ik dat dit meer dan het maximale was. Echt fantastisch. De afgelopen weken waren echt niet gemakkelijk voor hem. Klasse dat hij zo kan eindigen.”

In de ogen van Casses coach was brons het “maximale”, herhaalde hij. “We kunnen lang over die halve finale praten. Hij heeft er alles gegeven wat hij kon, het maximale uit zijn lichaam gehaald. Als dat niet genoeg is om te winnen, dan gaat het niet, dan is dit het.”

Casse zag zijn gouden droom uit elkaar spatten maar mag volgens zijn trainer niettemin terugblikken op een uitstekend seizoen, met de Spelen als kers op de taart. “Hij wordt tweede op het EK, is wereldkampioen, wordt derde op de Spelen. Daar kan je alleen maar je pet voor afnemen. Natuurljk wil je overal goud winnen maar dat gaat niet altijd.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden