Simone Biles na mislukte sprong en opgave in teamfinale turnen: “Ik worstel intern met een paar zaken”

 

 ©  AFP

Marc CornelissenBron: VTM Nieuws

In de teamfinale turnen gaf Simone Biles dinsdag op. De ‘GOAT’ van het vrouwenturnen ging de mist in op haar sprong, waarna ze in overleg ging met de dokters en besloot om niet verder te gaan. “Ik worstel intern met een paar zaken”, vertelde ze in een korte reactie bij VTM Nieuws. Op de persconferentie na afloop gaf Biles verdere toelichting.

Uiteindelijk trok Biles na de mislukte sprong haar trainingspak terug aan en ging de catacomben in, al voegde ze zich later wel opnieuw bij haar teamgenoten. Turnen zat er niet meer in. Reserve Jordan Chiles moest haar vervangen en nam de oefening aan de brug met ongelijke leggers voor haar rekening.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Achteraf lijken er dan toch geen fysieke klachten te zijn. Wat wel duidelijk is: Biles voelt zich mentaal niet helemaal oké. “Nee, ik heb geen blessure”, zei Biles op een persconferentie. “Vanmorgen voelde ik me goed op training, maar na vijf uur wachten klopte iets niet tijdens de opwarming. Ik stond plots te beven. Mentaal was ik er niet. Toen ik in de wedstrijd in de lucht hing voor die sprong, ging het niet meer. Normaal ben ik geen opgever, normaal zet ik door. Maar niet als ik daarmee het team van een resultaat beroof. Het was beter dat ik het aan de anderen overliet.”

“Dit is eigenlijk niet mijn medaille”

Duidelijk is dat de enorme verwachtingen en de lange aanloop de beste gymnaste aller tijden parten spelen. “Dit zijn stressvolle Spelen. Er is geen publiek bij. We hebben lange weken achter de rug, de hele aanloop naar deze Spelen was zo lang. Je hoort fun te hebben als je naar de Spelen gaat, maar dat is momenteel niet zo.”

Biles ging even uit de zaal, kwam later terug in een trainingspak, ging achteraf haar zilveren plak ophalen en gaf een wat warrige uitleg aan de pers. “Dit is eigenlijk niet mijn medaille”, zei ze. “Jawel, wij deden dit voor jou en zouden hier nooit gestaan hebben zonder jou”, antwoordde teamgenote Jordan Chiles.

Biles is individueel geplaatst voor alle toestelfinales en de allroundcompetitie en zal dus nog een aantal keer in actie komen. De Amerikaanse klaagde tijdens deze Spelen al langer over de hoge druk die op haar schouders rust. Na de teamkwalificaties - waarin de VS een zeer flauwe prestatie neerzetten - deelde ze haar gevoelens op Instagram: “Het was geen makkelijke dag en zeker niet mijn beste dag, maar ik ben erdoorheen gekomen”, gaf ze toe. “Ik heb echt het gevoel dat ik soms het gewicht van de ganse wereld op mijn schouders draag. Ik weet dat ik laat lijken alsof druk me niet beïnvloedt, maar soms is het moeilijk. De Olympische Spelen zijn geen grap!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  EPA-EFE

 (tjm)

Meer over Olympische Spelen Live