Racisme-schandaal rond Duitse wielercoach na opmerking over ‘kamelendrijvers’ in olympische tijdrit

 

 ©  EPA-EFE

De Duitse wielerbondscoach Patrick Moster is woensdag zwaar onder vuur komen te liggen na een opzienbarende opmerking aan het adres van zijn pupil Nikias Arndt tijdens de tijdrit, waarbij hij repte over ’kamelendrijvers’.

“Hol die Kameltreiber! Hol die Kameltreiber!”, riep de trainer. Moster wilde dat Arndt zijn tempo zou verhogen en zijn voorgangers Azzedine Lagab uit Algerije en Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea zou bijhalen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Duitse tv-commentatoren spraken direct schande over de opmerkingen. Na afloop werd Moster, al sinds 2012 in dienst bij de Duitse bond, direct het vuur aan de schenen gelegd.

“Ik was Nikias aan het aanmoedigen. In het heetst van de strijd heb ik de verkeerde woorden gekozen. Het spijt mij heel erg. Ik kan me alleen maar oprecht verontschuldigen. Ik wilde niemand in diskrediet brengen. We hebben zelf veel vrienden met Noord-Afrikaanse roots, dus zoals ik al zei, het spijt me.”

Ook het Duits Olympisch Comité heeft inmiddels gereageerd op het voorval. “Het is belangrijk dat hij direct na de wedstrijd zijn excuses heeft aangeboden”, voorzitter Alfons Hörmann. „We zullen nog persoonlijk in gesprek met hem gaan en de situatie afhandelen.”

Nikias Arndt eindigde uiteindelijk op de 19e plaats, op 3:45 van winnaar Primoz Roglic. Ook hij was scherp voor de trainer. “Ik ben geschokt door het incident tijdens de olympische tijdrit en wil me duidelijk distantiëren van de uitspraken van de sportdirecteur! Zulke woorden zijn onaanvaardbaar”, klonk het op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (De Telegraaf)

Meer over Olympische Spelen Live