Tim Brys en Niels Van Zandweghe stranden op een vijfde plaats in hun olympische finale: “de omstandigheden waren niet fair”

Tim Brys en Niels Van Zandweghe stranden op een vijfde plaats in hun olympische finale: “de omstandigheden waren niet fair”

Geen medaille voor de Belgian Sharks. Foto: BELGA

Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe zijn donderdag als vijfde geëindigd in de finale van de lichte dubbeltwee op de Olympische Spelen in Tokio. Het goud was voor topfavoriet Ierland, met Fintan McCarthy en Paul O’Donovan. “We hebben niet het gevoel dat we op onze waarde geklopt zijn”, klinkt het diep teleurgesteld.

Tim en Niels beseften na hun halve finalerace dat ze het over een totaal andere boeg moesten gooien om hun laatste afspraak met het internationaal lichtgewicht roeien, mee strijden om de Olympische medailles, niet te missen. Onze landgenoten gingen net zoals in hun vorige race aan een verschroeiend tempo van start, maar alweer slaagden ze er niet in het favorietentrio te volgen. Ze kwamen aan het 500m-punt als vijfde door en keken al tegen een achterstand van meer dan twee seconden aan.

De Duitsers hielden de leiding vast tot halfweg, maar in de tweede wedstrijdhelft moesten ze zich opnieuw neerleggen bij het meesterschap van de regerende Ierse wereldkampioenen Mc Carthy – O’Donovan. De Italianen losten al helemaal de rol, terwijl in de achtergrond onze landgenoten er niet echt in slaagden de Tsjechen te verontrusten.

Ongunstige baan

Na afloop kaartte het roeiduo de ongunstige baan aan, waardoor ze hun kansen niet voluit konden verdedigen. “We hebben de best mogelijke race geroeid in die baan”, analyseert Tim Brys. “Tegenover de halve finale gisteren (waar het vierkant draaide, nvdr.) was het een wereld van verschil. Al heb ik het een beetje gehad met die excuses. It is what it is. Roeien is nu eenmaal een buitensport. We hadden graag gestreden met het hele veld, we leven eigenlijk van die competitie en de battles met de andere ploegen, maar vandaag hebben we dat nooit kunnen doen. We schoven gewoon niet op – onze pushes haalden niets uit. Dat is jammer, en daar ben ik wel ontgoocheld over.’

Tim Brys en Niels Van Zandweghe stranden op een vijfde plaats in hun olympische finale: “de omstandigheden waren niet fair”
Bij Van Zandweghe (l.) was de teleurstelling enorm groot. Foto: BELGA

Ook Bruggeling Niels Van Zandweghe, die zo diep was gegaan dat hij na afloop medische bijstand nodig had – “ik viel bijna flauw” - kon zijn teleurstelling niet verbergen. “Finale na finale pakken de boten in banen 1, 2, 3 hier de medailles: dat is klote. We zagen die andere boten, die uit de wind lagen, van ons wegvaren. Heel frustrerend om zo af te sluiten. Ik heb niet het gevoel dat we op onze waarde geklopt zijn. Externe omstandigheden hebben ons genekt. Ik zal wat tijd nodig hebben om dit te verteren.”

Coach erkent frustraties

Frans Claes, coach van de Belgian Sharks, had begrip voor hun frustratie. “De weersomstandigheden waren niet echt fair. Ik wil het niet als een excuus inroepen, maar het is zo. De Tsjechen (vierde in de finale, nvdr.) verslaan ons vandaag voor het eerst in vijf jaar terwijl de jongens alles hebben gegeven wat ze hadden. Ze konden echt niet meer. Dat wil toch iets zeggen over de baan”, reageerde Claes.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe stranden op een vijfde plaats in hun olympische finale: “de omstandigheden waren niet fair”
Het winnende Ierse duo. Foto: ISOPIX

Brys en Van Zandweghe wisten dat de Ierse wereldkampioenen McCarthy en Donovan en de Duitsers Rommelmann en Osborne waarschijnlijk te sterk zouden zijn. Die wonnen ook goud en zilver. “Maar achter hen mikten we op plaatsen drie tot vijf, en vooral op drie”, zegt Claes. “Met de Italianen (Oppo en Ruta, goed voor brons, nvdr.) is het altijd een gevecht tot op de streep en dat kon vandaag niet. Dat zorgt een beetje voor frustratie. Als je in baan zes ligt en de wind blaast zoals nu richting de baan, dan is dat altijd een nadeel. Maar goed, het is een buitensport en we moeten dit aanvaarden.”

Einde partnership, einde dieet

Voor Brys en Van Zandweghe moesten de Spelen de kroon op het werk van een jarenlang partnerschap worden. Samen wonnen ze onder meer brons op het WK en EK en staken ze de Wereldbeker op zak. Na vijf jaar gaan ze nu elk hun eigen weg. Het strikte dieet dat de lichte dubbeltwee vereist (een duo mag maximaal 140 kg wegen, nvdr.), kan eindelijk op de schop, tot grote vreugde van Brys, die de strijd tegen de kilo’s moe was. “Mijn plannen? Eerst wat genieten van dit moment, alles even laten bezinken”, zei hij. “Lichtgewicht zal er voor mij alleszins niet meer inzitten. Slechts vier procent lichaamsvet: het is voor mij niet langer haalbaar en niet gezond. Ook mentaal ja. Ik heb mijn lijf vijf tot zes jaar lang genoeg gepusht. En dan heb ik nog de luxe dat Niels mij kan compenseren, in veel andere landen zit ik niet in de boot. Wat ik vanavond ga eten? (lachend) Alles. Het restaurant heeft een redelijk groot assortiment, en daarvan heb ik nog maar een heel klein deeltje kunnen proeven.”

De afsluiter is voor coach Claes. “Ze wilden het op de Spelen op een mooie manier afronden en dit geeft nu jammer genoeg een beetje een bittere nasmaak. Maar dit gevoel zal wel slijten. Ze hebben zichzelf niets te verwijten.”

Uitslag Dubbeltwee: A-finale:

1. Mc Carthy – O’Donovan (Ier) 6:06.43

2. Rommelmann – Osborne (Dui) 6:07.29

3. Oppo – Ruta (Ita) 6:14.30

4. Simanek – Vrastil (Tsj) 6:16.42

5. VAN ZANDWEGHE – BRYS (BEL) 6:18.10

6. Cetraro Berriolo – Kluver Ferreira (Uru) 6:24.21

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden