Organisatie is, ondanks corona, klaar voor Heistse Pijl: “We verwelkomen een mooi deelnemersveld”

Vorig jaar won Sasha Weemaes de Heylen Vastgoed Heistse Pijl. 

Vorig jaar won Sasha Weemaes de Heylen Vastgoed Heistse Pijl. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Heist-op-den-Berg -

Zaterdag vindt de veertiende editie van de Heistse Pijl plaats. Vorig jaar werd het parcours nog aangepast door de coronamaatregelen, maar dit keer doet de wedstrijd opnieuw zowat heel de Kempen aan. Er is ook een sterk deelnemersveld, met onder andere topsprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen.

Stijn Van de Sande

Vorig seizoen was de Heylen Vastgoed Heistse Pijl één van de eerste wielerwedstrijden op Belgische bodem sinds de coronacrisis. Door de coronamaatregelen koos organisator Jef Van den Bosch er toen wel nog voor om de wedstrijd vrijwillig te degraderen van een 1.1 UCI-wedstrijd naar een nationale wedstrijd. Op die manier konden er niet alleen ploegen, maar ook individuele renners deelnemen. De organisatie werd zo ook een stuk goedkoper, waardoor de wedstrijd ondanks corona toch kon blijven bestaan.

“Maar dit jaar keren we terug naar ons oude concept”, zegt organisator Jef Van den Bosch. “De Heistse Pijl is opnieuw een 1.1-wedstrijd voor de Europe Tour. Daardoor kunnen we een heel mooi deelnemersveld aankondigen. Deceuninck – Quick-Step staat bijvoorbeeld aan de start met Fabio Jakobsen en Belgisch kampioen tijdrijden Yves Lampaert. Dylan Groenewegen is er voor Jumbo-Visma en Sacha Modolo zal sprinten voor Alpecin-Fenix. Kempenzoon Sean De Bie rijdt zijn laatste Heistse Pijl.”

Ook het parcours werd opnieuw aangepast. “Om praktische redenen werd er vorig jaar enkel gereden op een lokale omloop in aankomstgemeente Heist-op-den-Berg, maar dit jaar starten we in Vosselaar”, klinkt het. “Daar rijden we een lokale lus om dan dwars door de Kempen naar Heist te rijden. Daar volgen er opnieuw enkele lokale ronden, met de Berg van Heist als scherprechter. We eren er ook Michael Goolaerts met een prijs voor de strijdlust.”

Publiek toegelaten

Langs het parcours is er publiek toegelaten, maar het is niet de bedoeling dat iedereen samengepakt op één plek gaat staan. “Wielrennen heeft het grote voordeel dat het in openlucht plaatsvindt en dat we zo’n honderd kilometer aan parcours hebben”, aldus Van den Bosch. “We kunnen de mensen dus voldoende spreiden. De wedstrijd kan ook gevolgd worden via televisie. RTV zendt uit vanaf 16.15u en om 17.30u start de uitzending op Sporza. De aankomst is ongeveer een uur later gepland.”

Randanimatie of festiviteiten zijn er door de coronamaatregelen niet. Er zijn ook minder vips. “Dat maakt dat het financieel moeilijk is om de organisatie rond te krijgen. Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van partners zoals Heylen Vastgoed en de gemeente Heist-op-den-Berg, waar we al jaren goed mee samenwerken. We moeten ons nog een beetje aanpassen, maar volgend jaar hopen we weer een Heistse Pijl op volle kracht te kunnen organiseren.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio