Faculteit én museum moeten weg uit kasteel Ieperman: “Zoektocht is bezig”

Faculteit én museum moeten weg uit kasteel Ieperman: “Zoektocht is bezig”

Organisatoren Ernie Vonck en Daniel De Vos. “Etnografica zijn gebruiksvoorwerpen uit andere culturen die wij beschouwen als kunst. Vaak hebben ze ook een religieuze betekenis”, legt Ernie uit Foto: Joris Herregods

Wilrijk -

Vandaag en komende dagen vindt waarschijnlijk de laatste etnograficabeurs in kasteel Ieperman bij de Bist plaats. Gebruiks- en religieuze voorwerpen van culturen over heel de wereld komen er samen. Het museum achter de beurs moet normaal eind augustus uit het kasteel trekken, net als de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen waarmee het sterk verbonden is. De zoektocht naar een nieuwe locatie gaat nog altijd voort.

“Etnografica zijn gebruiksvoorwerpen uit andere culturen die wij beschouwen als kunst. Vaak hebben ze ook een religieuze betekenis”, legt Ernie Vonck (56) uit, organisator van deze Antwerp Tribal & Etnographic Arts Fair (ATEAF). “Denk maar aan de Afrikaanse maskers die voor rituelen gebruikt worden. Of het Indonesisch poppenspel wayang golek. Op de beurs liggen ook objecten uit de Inuïtcultuur, van de kopten uit Ethiopië, de Koerden en ook katholieke voorwerpen uit Europa. Van over heel de wereld dus.”

“Dit weekend zijn een paar honderden van die voorwerpen te koop. Mensen kopen die dingen omdat ze het mooi vinden in hun interieur of verzamelaar zijn”, gaat Ernie Verder. “Je kan naar de dure beurzen in Parijs gaan. Maar bij ons zijn de prijzen lager. Het is ook toegankelijker omdat we geen inkom vragen aan bezoekers en geen standgeld aan verkopers.” Daarnaast zijn op de beurs ook duizenden boeken over kunst, religie en etnografie in de aanbieding.

Faculteit én museum moeten weg uit kasteel Ieperman: “Zoektocht is bezig”
Foto: Joris Herregods

Uitzonderlijk is er dit weekend ook een zomereditie van ATEAF die speciaal is om meerdere redenen. Het wordt waarschijnlijk de laatste editie in Kasteel Ieperman en de organisatie wil stukken uit de collectie verkopen om die uit te dunnen. Want in principe loopt het huurcontract af vanaf eind augustus. Het GO! Gemeenschapsonderwijs is eigenaar van het kasteel en verlengt het huurcontract niet. GO! wil het gebouw verkopen en het voldoet niet meer aan de normen voor brandveiligheid.

De beurs is een onderdeel van het Museum Religieuze Kunst & Etnografica. Dat expertise biedt over die etnografica en ook tentoonstellingen organiseert en stukken uitleent aan andere musea. Voor corona toesloeg, werd de beurs twee keer per jaar gehouden, eens in september en eens in de paasvakantie. Toen kwamen gewoonlijk ongeveer 900 mensen over de vloer, ook uit Nederland. Een corona-editie met bezoek op afspraak lokte 300 bezoekers.

Faculteit én museum moeten weg uit kasteel Ieperman: “Zoektocht is bezig”
Foto: Joris Herregods

Dat museum is een zijtak van de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen, waar Ernie docent is voor Native American Studies en zijn vader Rector is. De studenten van de opleiding over godsdiensten en levensbeschouwingen hebben met de collectie aan etnografica ook concrete studieobjecten.

Heel de opleiding verdwijnt eind augustus, na de herexamens, uit Kasteel Ieperman. De zoektocht naar een nieuwe locatie voor het museum en de opleiding is al een tijd bezig en het begint erom te spannen. “We hebben enkele locaties op het oog, maar veel gesprekken zijn door corona op de lange baan geschoven. net zoals de gesprekken met het GO! Gemeenschapsonderwijs, de stad Antwerpen, het district Wilrijk en de provincie. Hopelijk kunnen we snel de knoop doorhakken.”

Faculteit én museum moeten weg uit kasteel Ieperman: “Zoektocht is bezig”
Kasteel Ieperman. Het museum achter de beurs en de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen moeten er eind augustus waarschijnlijk weg. Foto: Joris Herregods

De Antwerp Tribal & Etnographic Arts Fair gaat door op vrijdag 30, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus. Vrijdag van 17.30u tot 21.00u zaterdag en zondag van 10.00u-17.00u. De toegang is gratis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio