Vito Braet wint vierde rit in Ronde van Vlaams-Brabant, Tomas Kopecky blijft leider

 

 ©  Vel

Bron: BELGA

Vito Braet (Lotto Soudal Development Team) heeft zaterdag de vierde etappe van de Ronde van Vlaams-Brabant (cat. 2.12.1), met start en aankomst na 159,6 kilometer in Leefdaal, op zijn naam gebracht. De 20-jarige Braet haalde het na een massasprint voor Thibau Nys en Trystan Fivé. Tomas Kopecky (ACrog-Tormans) finishte in de buik van het peloton en zo blijft de Tsjech leider in deze rittenkoers.

Het was David van der Poel die op het einde van de eerste ronde de eerst rush van de dag won. Han Devos nam de eerste sprint voor het bergklassement van de dag voor zijn rekening. Tweede werd daar Liam Slock, die zo meteen virtueel leider werd in dit nevenklassement. 

Meteen gingen de hemelsluizen open en dat zorgde voor gevaarlijke wegen met enkele valpartijen tot gevolg. Net na het aansnijden van de derde ronde trokken David van der Poel en Pim Ronhaar in de aanval. Daan Soete maakte in zijn eentje de overstap naar de kopgroep en zo kregen we zowat halfkoers drie man op kop. Voor David van der Poel ging het net voor het ingaan van de slotronde net iets te vlug. Hij moest zijn metgezellen laten rijden en werd opgeslokt door het peloton, dat het tempo fiks had opgetrokken. Met nog minder dan 10 kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen. Diverse renners ondernamen nog een aanvalspoging maar geen van allen slaagde erin de massasprint te ontlopen. Daarin toonde Vito Braet zich de snelste.

Morgen/zondag valt het doek over deze 24e editie van de Ronde van Vlaams-Brabant. In en rond Rillaar werken de renners dan de slotrit en langste etappe van 163,2 kilometer, of 12 ronden, af. Meteen kennen we dan de opvolger van Niels Merckx, de eindlaureaat van 2020.