Protesten tegen coronamaatregelen in Berlijn lopen uit de hand: honderden arrestaties en vechtpartijen

 © Ruptly

Bron: belga

Duizenden tegenstanders van het Duitse coronabeleid zijn zondagmiddag de straat opgegaan in hoofdstad Berlijn. Betogers negeerden een protestverbod en hier en daar kwam het tot opstootjes.

Demonstranten scandeerden leuzen als “vrede, vrijheid, geen dictatuur” en “beëindig de coronavirus-dictatuur”, en hadden soms ook instrumenten meegenomen. Ze trokken onder meer over de Kaiserdamm. Er werden waterkanonnen ingezet aan de Siegessäule (overwinningszuil) aan het park Tiergarten.

De politie van Berlijn heeft ongeveer vijfhonderd mensen opgepakt. Volgens politierapporten hebben de betogers verschillende pogingen ondernomen om barrières te doorbreken. “In individuele gevallen moest fysiek geweld worden gebruikt”, zegt een politiewoordvoerder. Er zijn ook enkele agenten gewond geraakt.

Verboden

De autoriteiten hadden meerdere protestacties verboden die voor dit weekend waren aangemeld in Berlijn. Het ging onder meer om een geplande demonstratie van actiegroep Querdenken-711 (Dwarsdenken-711), waar ruim 22.000 mensen aan mee hadden moeten doen. De politie had er al op gerekend dat sommige betogers toch de straat op zouden gaan en zette zo’n 2.250 manschappen in.

Querdenken is een van de bekendste groepen die zich verzet tegen het Duitse coronabeleid. De beweging vindt dat de maatregelen die de overheid neemt om het virus te bestrijden veel te ver gaan en zegt te demonstreren voor het herstel van de grondrechten van Duitse burgers.

Op protesten die waren georganiseerd door de groep zijn in het verleden vele duizenden mensen afgekomen. De autoriteiten zagen zich toen soms genoodzaakt in te grijpen, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet hielden aan de regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.

(NB)

Meer over Duitsland

MEER NIEUWS